Lange tijd was de Sony WF-1000XM5 ons favoriete volledig draadloze setje dopjes, in ieder geval voor het luisteren naar muziek. De Oppo Enco X3i doet een gooi naar die kroon. Weet hij de kroon ook daadwerkelijk te pakken te krijgen?
Als het om true wireless earbuds gaat, hebben we zo onze voorkeuren. Sporten doen we bij voorkeur met een setje van Bose, voor zakelijke videocalls gebruiken we graag setjes van Logitech (Zone True Wireless) of Poly (Voyager Free 60) en voor de ultieme geluidsweergave heeft een setje van Sony (WF-1000XM5) juist weer de voorkeur. We hebben dus de nodige ervaring met het gebruik van dit soort producten in de praktijk en gingen dan ook graag een tijdje aan de slag met de Oppo Enco X3i.
Oppo Enco X3i belooft veel voor een aantrekkelijke prijs
De Oppo Enco X3i valt eerst en vooral op door de op papier mooie specificaties, gekoppeld aan de relatief lage prijs. Je koopt hem tegenwoordig al voor rond de 100 euro. Daar krijg je een setje dopjes voor dat het label Hi-Res Audio mee heeft gekregen, dankzij de LHDC 5.0 Bluetooth codec. Verder belooft Oppo actieve noise-cancelling die zich kan meten met die van vlaggenschepen in dit marktsegment. Daar horen de dopjes van Sony waar we het hierboven over hadden zonder twijfel bij. Al met al voldoende reden om ons oor eens te luister te leggen.
Uiterlijk en pasvorm
Voor we ingaan op de prestaties van de Oppo Enco X3i, kijken we eerst naar wat basale zaken. Allereerst is daar het uiterlijk. Dit zijn dopjes die gemaakt zijn in de ’tandenborstelstijl’, dus met stokjes die aan de dopjes vastzitten. Ze zijn voorzien van een glossy afwerking. Die zit er niet voor niets op, want dit zorgt ervoor dat je er soepel overheen kunt glijden met een vinger, voor de bediening van het volume. De case waarin de Oppo Enco X3i-dopjes zitten, is dan juist weer onopvallend en matzwart. De dopjes liggen er plat in, dus hij is platter maar wel rechthoekiger dan de case van bijvoorbeeld de Sony WF-1000XM5. Qua opberggemak is er wat ons betreft weinig tot geen verschil tussen de form factors.
Als we de dopjes voor het eerst in de oren doen, valt ons vooral op dat ze heel licht zijn en erg prettig zitten. Ze zitten ook meteen goed vast en blijven in de regel ook zitten. Voor ons is dat bijzonder, want met name bij een oor moeten we dopjes er over het algemeen geregeld weer even goed instoppen. Dat hoeft bij de Oppo Enco X3i veel minder vaak. Dat is ook maar goed, want er is niet zoveel om aan vast te pakken. Je pakt vrijwel altijd vast op een punt waar ook de bediening plaatsvindt. Schakel je de optie in dat een keer tikken op een oortje de muziek op pauze zet, dan gebeurt dat geregeld per ongeluk. Oppo heeft die functie duidelijk niet voor niets standaard uitgeschakeld.
Lees ook onze review van de Sony WF-1000XM5, op zustersite Techzine.
Ingebruikname en verbindingen
Kijken we naar het koppelen van de Oppo Enco X3i, dan belooft het bedrijf een snelle koppeling met onze Android-telefoon, dankzij Google Fast Pair. Zodra je de case open doet, verschijnt er een melding in je scherm met de vraag of je wilt verbinden. In de praktijk werkt dit bij ons echter niet. We zien de melding wel, maar de verbinding mislukt. Dus we doen het gewoon op de ‘ouderwetse’ manier, in het Bluetooth-menu van onze telefoon.
Kijken we nog even wat verder naar verbindingen, dan is het nog goed om te vermelden dat de Oppo Enco X3i-dopjes aan twee apparaten tegelijkertijd gekoppeld kunnen worden. Dat is inmiddels vrij standaard in de wereld van de true wireless hoofdtelefoons, maar toch nog belangrijk om te vermelden.
Standaard staat de mogelijkheid om te koppelen met meerdere apparaten ingeschakeld in de app van Oppo, HeyMelody. Verder treffen we in de app nog meerdere mogelijkheden aan om het geluid te optimaliseren voor je oren. Dat is overigens wel aan te raden, want levert een hoorbaar beter geluid op, in ieder geval in ons geval. Hieronder zie je enkele screenshots van de HeyMelody-app:



Noise-cancelling en accuduur
Nadat we de Oppo Enco X3i-dopjes in gebruik hadden genomen, hebben we ze zeer uitgebreid en langdurig in de praktijk getest. Vandaar dat we al konden melden dat de pasvorm erg fijn is (voor onze oren in ieder geval). Verder hebben we ook heel goed kunnen testen hoe goed de noise-cancelling is, of de accu het een beetje lang volhoudt en uiteraard ook hoe goed hij het doet op het gebied van audio.
Laten we beginnen met de noise-cancelling. Daar kunnen we kort over zijn. Die is erg goed. Of hij zo goed is als die van de Sony WF-1000XM5 die we ook hebben, valt lastig te zeggen. Maar het feit alleen al dat het verschil zo klein is dat we het lastig kunnen bevestigen noch ontkennen, zegt genoeg. De nois-cancelling van de Oppo Enco X3i-dopjes is uitstekend.
Dan de accuduur. Ook daar kunnen we alleen maar positief over zijn. Die is eveneens uitstekend. Oppo claimt tot tien uur met noise-cancelling uit en het volume op 50 procent. Wij hebben er in ieder geval een keer meer dan zes uur mee gehaald met nois-cancelling aan. En toen waren ze nog niet leeg. Er zat toen nog een kleine 30 procent in.
Geluidskwaliteit en zakelijke toepassingen
Het wordt een beetje saai misschien, maar ook op het gebied van geluidskwaliteit scoort de Oppo Enco X3i punten. Het klinkt niet zo goed als de high-end dopjes die we al gehoord hebben, maar het zit er zeker niet ver vandaan. Vooral het laag is behoorlijk indrukwekkend. In het algemeen klinkt het geluid verder helder en vol.
Opvallend voor een setje zoals de Oppo Enco X3i is dat hij het ook in wat meer zakelijke omgevingen behoorlijk goed doet. Waar veel andere ‘consumentendopjes’ matig tot slecht bruikbaar zijn voor zaken zoals videocalls, doet de Oppo Enco X3i het in dit scenario behoorlijk goed. Ook telefoongesprekken klinken in de regel goed aan beide kanten. Wel horen we van onze gesprekspartners dat de drie microfoons die Oppo in ieder dopje heeft gestop het niet altijd goed doen. Dan klinken we te ver weg of is er sprake van storingen.
Oppo Enco X3i kan zich meten met high-end concurrenten
In het Engels is er de uitdrukking punching above your weight. Dat is wat de Oppo Enco X3i lijkt te doen. Deze set true wireless dopjes kan goed tot zeer goed mee met veel duurdere modellen van concurrerende merken. Dat is altijd goed nieuws voor iemand die op zoek is naar een goed product, maar niet per se de hoofdprijs wil betalen. De Sony WF-1000XM5 is wat ons betreft nog wel altijd het betere product, maar ook ongeveer twee keer zo duur.
We raden de Oppo Enco X3i dan ook van harte aan. Noise-cancelling, accuduur, geluidskwaliteit, het is allemaal dik in orde. De Oppo Enco X3i is simpelweg een uitstekende koop.
Lees ook: OPPO lanceert op 20 februari dunste vouwbare smartphone