Op zoek naar een tijdelijk of permanent alternatief voor een bekabelde internetaansluiting? AVM heeft met de FritzBox 6860 5G recent een product geïntroduceerd voor juist dat gebruiksdoel. Wij gingen er in de praktijk mee aan de slag. Onze ervaringen en bevindingen lees je in dit artikel.
De keuze is niet enorm als je in de markt bent voor een router met (alleen) een 5G WAN-aansluiting. Je komt dan al snel terecht bij websites waar je tijdelijke contracten af kunt sluiten in combinatie met een modem dat je in bruikleen krijgt. Er zijn natuurlijk voldoende routers met een USB-aansluiting waarop je een dongel aan kunt sluiten en op die manier een mobiele verbinding toe kunt voegen. Dat zijn echter routers die primair bedoeld zijn voor bekabelde WAN-verbindingen. Het mobiele WAN dat je ermee op kunt zetten is dan meer bedoeld als failover, voor het geval de bekabelde verbinding eruit valt. Dat is onherroepelijk te merken aan de kwaliteit van de verbinding.
Bij een ‘echte’ 5G-modemrouter zijn er op voorhand in ieder geval geen compromissen zoals je die ziet bij routers die een mobiele verbinding als een extra bieden. Voor bedrijven maar ook consumenten die bijvoorbeeld bij een verhuizing tijdelijk (of permanent) internet nodig hebben, zouden we altijd naar dit soort modellen kijken.
De AVM FritzBox 6860 5G is zo’n modemrouter. Met een prijs van om en nabij de 500 euro zit hij rond het prijspunt van high-end consumentenrouters. Als je bedenkt dat het een modem en (weliswaar relatief bescheiden) router in een is, vinden wij die prijs prima te verantwoorden. Zeker als de prestaties ook goed zijn. Of dat zo is, lees je verderop. Wij zijn namelijk recent verhuisd en moesten nog een maandje op een glasvezelverbinding wachten.
AVM FritzBox 6860 5G: vooral een modem, maar ook een router
De AVM FritzBox 6860 5G is eerst en vooral een modem waarmee je een LTE/5G-signaal uit de lucht plukt. Dat is duidelijk te zien aan het apparaat. Het is vooral een grote antenne, met onderop een enkele RJ45-aansluiting en een resetknop, en aan de zijkant een Connect-knop. Daarmee kun je mesh-producten van AVM koppelen met de 6860 5G (waarover later meer). Er is geen aansluiting voor een voedingsadapter. De voeding vindt plaats via PoE. AVM levert de PoE-injector (802.3at, oftewel PoE+) mee. Daar zitten twee RJ45-aansluitingen op. Eentje voor het voeden van de AVM FritzBox 6860 5G, eentje om deze te verbinden met een netwerk.
Uiterlijk is de AVM FritzBox 6860 5G dus vooral een modem. De kans dat je er nog een switch achter moet zetten voor de nodige netwerkaansluitingen is bijvoorbeeld groot. Een enkele LAN-aansluiting zal voor veel eindgebruikers niet voldoende zijn, zeker niet in wat meer zakelijke omgevingen. Intern is het echter een volwaardige FritzBox-router zoals we die al jaren kennen. Hij wordt dus geleverd met het voor AVM-gebruikers bekende FritzOS als besturingssysteem. Het is uiteraard wel een enigszins aangepaste variant. De WAN-verbinding wordt immers gelegd via LTE/5G. Maar verder is het allemaal zeer herkenbaar en – zoals we gewend zijn van AVM – ruim voorzien van mogelijkheden. We komen hier verderop nog even op terug.
Kijken we naar de WLAN-kant van de AVM FritzBox 6860 5G, dan zien we hier met 2×2 Wifi 6 niet de nieuwste standaard. Dat is op zich jammer. Voor veel gebruikers zal Wifi 6 ongetwijfeld voldoende zijn, maar in 2025 zien we op dit soort toch wel high-end apparaten toch liever een hogere standaard (Wifi 6E of Wifi 7). Het kan overigens best zijn dat de specifieke fysieke kenmerken van de AVM FritzBox 6860 5G ervoor zorgen dat er niet voor de hogere standaarden met extra frequentieband gekozen kon worden. AVM voert Wifi 7 wel in andere lijnen, dus het is niet zo dat het hele portfolio nog op Wifi 6 zit.
Kijken we nog even naar de basis die AVM biedt met de FritzBox 6860 5G, dan zien we dat het bedrijf goed nagedacht heeft over dit product. LTE/5G binnen goed oppikken is niet altijd even eenvoudig. Vandaar dat AVM bij de FritzBox 6860 5G ook de mogelijkheid biedt om hem op een raam te plakken, binnen of buiten. Hij heeft een IP-rating van IP54 meegekregen. Dat houdt in dat hij weinig tot geen stof binnenlaat en dat hij water goed genoeg buiten houdt om zelfs de hardste regenbuien aan te kunnen. Zet je de AVM FritzBox 6860 5G liever neer, dan kan dat ook. AVM levert een voet/standaard mee.
AVM integreert al sinds jaar en dag een DECT-telefooncentrale in de FritzBox. Dat is ook bij de AVM FritzBox 6860 5G het geval.
Installatie van de AVM FritzBox 6860 5G: fluitje van een cent, met een enkele hapering
Over de installatie van de AVM FritzBox 6860 5G kunnen we kort zijn. Die is heel erg eenvoudig. Je stopt een nanosimkaartje in het apparaat en sluit de netwerkkabel met voeding aan. Daarna maak je verbinding via wifi of via de tweede netwerkaansluiting op de PoE-injector met de webinterface. Je komt dan meteen in het setupmenu. Daar hoef je in principe alleen maar enkele keren handmatig de pagina te verversen terwijl de AVM FritzBox 6860 5G zoekt naar beschikbare netwerken.
Dit proces kan nog wel iets soepeler overigens. Niet alleen vanwege het feit dat we handmatig moeten verversen. De interface gaf bij ons op den duur ook een tijdje helemaal geen terugkoppeling meer. Waarschijnlijk werden toen wat processen opnieuw gestart in de AVM FritzBox 6860 5G, maar we hebben toch een tijdje naar een volledig wit scherm zitten kijken. We zagen wel aan het apparaat dat hij bezig was, dus besloten om even geduld te hebben. Na een tijdje was er plots een verbinding met het Vodafone-netwerk en konden we aan de slag. Maar dit proces moet AVM nog wel wat finetunen wat ons betreft. Daar is men zich ook van bewust, hebben we uit betrouwbare bron bij AVM begrepen.
Qua plaatsing is het altijd raadzaam om de AVM FritzBox 6860 5G in ieder geval voor een raam te zetten. Wij hoefden hem niet buiten te hangen om een goede verbinding te leggen. Dit zal niet voor iedereen hetzelfde zijn. Het hangt af van de kwaliteit van het signaal in de omgeving, maar ook van het soort glas dat er in de ramen zit. Het is dus zaak om hier echt even goed mee te experimenteren als je het optimale signaal wilt krijgen.
Uitbreiden van het netwerk
Wil je het netwerk dat je opzet met de AVM FritzBox 6860 5G snel uitbreiden, dan kan dat. Je kunt de PoE-injector op een switch aansluiten en hiermee meteen een heel netwerk ontsluiten. Doe je het liever draadloos, dan kan dat ook. Aan de zijkant van de AVM FritzBox 6860 5G zit een WPS-knop. Hiermee sluit je heel eenvoudig producten draadloos aan. Wij hadden nog drie exemplaren van de FritzRepeater AX1200 liggen. Die waren zo gekoppeld.
We zijn op zich geen groot fan van repeaters, omdat die doorgaans allerlei negatieve effecten hebben op het signaal. AVM heeft deze verbinding echter verder doorontwikkeld en noemt het zelfs een mesh-verbinding. De repeaters en het basisstation leggen namelijk altijd een verbinding op beide frequenties. Daardoor hoef je in theorie geen last van het ‘halveereffect’ te hebben. ‘Ouderwetse’ repeaters ontvangen en zenden met dezelfde radio, dus kunnen dan maximaal de helft van het vermogen en daarmee de bandbreedte doorzetten. Inmiddels heeft AVM overigens ook een ‘echte’ mesh-kit in het assortiment overigens maar dat terzijde.
Al met al kostte het opzetten van een volledig dekkend netwerk ons niet meer dan een paar minuten, van het moment dat we de simkaart in de AVM FritzBox 6860 5G stopten tot het plaatsen van de laatste repeater. Je hebt dan natuurlijk niet zo’n stabiel en goed presterend netwerk als wanneer je kabels trekt en overal access points ophangt. Maar dat is in een situatie zoals de onze ook helemaal niet belangrijk. Je wilt gewoon zo snel mogelijk na het verhuizen een goede infrastructuur aanleggen waarop je kunt werken en waarop huisgenoten (en kantoorgenoten) ook al hun dingen kunnen doen.
Prestaties
Het netwerk op basis van de AVM FritzBox 6860 5G presteerde uitstekend. Videocalls, bellen via wifi, IP-tv, streamen, het werkte allemaal consequent, simultaan, stabiel en foutloos. Uiteraard zijn de prestaties van een netwerk zoals dit sterk afhankelijk van de locatie van de woning of het kantoor ten opzichte van de masten waarmee de AVM FritzBox 6860 5G. In ons geval leverde dat geen problemen op, al zal het ook afhangen van welke provider je hebt. Zo weten we dat Odido hun 5G Klik & Klaar officieel niet levert in het dorp waar wij wonen. Het is dus goed om goed uit te zoeken wie de beste dekking levert.
AVM mag wat ons betreft nog wel wat werk stoppen in de uitleg van de LED’s op de FritzBox 6860 5G. Het is ons een raadsel wat de aanduiding op die van ons nu precies betekent. Met de meegeleverde handleiding erbij kwamen wij er in ieder geval niet uit wat onderstaande betekende:

AVM werkt met meerdere helderheden en met meerdere kleuren voor de LED’s om duidelijk te maken hoe goed welk type verbinding nu precies is. Het moet namelijk ook onderscheid kunnen maken tussen 3G/4G en 5G. Met drie LED’s is dat behoorlijk complex om te bereiken, omdat je vrij veel verschillende combinaties krijgt op deze manier. Op basis van extra informatie die we hebben gekregen vanuit AVM is het duidelijk dat bovenstaande in ieder geval betekent dat de signaalsterkte tussen de 34 en 66 procent zit. Welk type verbinding dit voor moet stellen, weten we niet.
5G-WAN is anders dan anders
Een router met 4G/5G-WAN maakt uiteraard op een andere manier verbinding met het internet dan een router die je op koper, glas of coax aansluit. Dat kan af en toe wel wat bijzondere effecten hebben, kwamen we achter toen we een nieuwe telefoon in gebruik wilden nemen. Het toevoegen van onze bankpassen (van ING) aan de Google Wallet leverde namelijk consequent een foutmelding op.
Bij de zoektocht naar een oplossing hiervoor zagen we vrij consequent als een van de eerste adviezen staan dat een goede netwerkverbinding cruciaal is. De verbinding vanaf de AVM FritzBox 6860 5G naar de mast was goed, in ieder geval beter dan de verbinding die onze telefoon zelf met het datanetwerk had. Toch lukte het niet om de bankpassen via de wifi-verbinding van de AVM FritzBox 6860 5G toe te voegen. Eenmaal losgekoppeld daarvan, ging het meteen goed. Wellicht dat het extra ‘hopje’ dat de verbinding maakt via de AVM FritzBox 6860 5G de boel in de war schopte. Het kan ook zijn dat de combinatie van ons eigen mobiele Odido-abonnement en de verbinding vanaf de AVM FritzBox 6860 5G met het Vodafone-netwerk roet in het eten gooide. Opvallend was het wel in ieder geval.
Webinterface van de AVM FritzBox 6860 5G
Hierboven hadden we het al kort over de mogelijkheden van FritzOS op de AVM FritzBox 6860 5G. Die zijn zoals we gewend zijn van AVM behoorlijk uitgebreid. Ben je bekend met FritzOS, dan zal onderstaand screenshot je vast bekend voorkomen. Er is ook een app overigens, maar wij focusen ons hier op de webinterface.

De meest in het oog springende pagina’s zijn wat ons betreft die rondom de mobiele dataverbindingen. AVM heeft hier echt heel veel informatie ingestopt. Het is veel meer dan alleen een ‘verbonden/niet verbonden’ overzicht. Zo kun je zien dat de AVM FritzBox 6860 5G is aangesloten op Vodafone, maar ook dat hij op zowel 5G als LTE/4G is aangesloten. Verder is het ook duidelijk dat we hier nog te maken hebben met Non-Stand Alone (NSA) 5G, oftewel 5G gebouwd op dezelfde basis als 4G. Wil je nog wat meer informatie, dan kun je doorklikken naar tabbladen waar een en ander nog wat verder wordt uitgesplitst.



Verder lichten we hier ook nog graag de overzichtelijke weergave van het thuisnetwerk uit. AVM heeft dat in een mooie topologie gevangen. Die zie je hieronder voor het mesh-netwerk dat we hebben aangelegd:

Je kunt verder doorklikken op een van de repeaters om de instellingen daarvan te bekijken en aan te passen.

Tot slot is het vanuit het oogpunt van remote access voor wat meer zakelijke omgevingen nog interessant om op te merken dat het op de AVM FritzBox 6860 5G mogelijk is om via VPN verbinding te maken. AVM biedt twee smaken: IPSec en Wireguard.

Conclusie
De AVM FritzBox 6860 5G is wat ons betreft een aanrader als je op zoek bent naar een 5G-modemrouter. We hebben het apparaat behoudens enkele schoonheidsfoutjes op geen enkele echte fout kunnen betrappen. De installatie is een fluitje van een cent. De prestaties zijn in ons geval in ieder geval uitstekend. Voor de liefhebber is er veel inzicht beschikbaar in de kwaliteit van de WAN-verbinding. Dat geeft vertrouwen, iets wat best belangrijk is als je een heel netwerk achter een dergelijk apparaat hangt. Verder maakt AVM het erg eenvoudig om het netwerk heel snel verder uit te breiden. Voor een prijs van om en nabij de 500 euro krijg je een uitstekende basis voor je thuisnetwerk of je kleinzakelijke netwerk op plaatsen waar 5G de beste optie is.
Lees ook: Odido biedt bekabeld internet-alternatief voor 25 euro