3min Security

“Zie af van Chinese technologie bij 5G”

“Zie af van Chinese technologie bij 5G”

Nederland schrapte Huawei in 2021 uit de kern van 5G technologie in telecomnetwerken. Dit uit vrees voor spionage. De topman van Huawei Nederland zei destijds dat het bedrijf “nooit zou spioneren.” Duitsland neemt nu vergelijkbare stappen.

De mobiele netwerken in Duitsland zullen al snel niet langer draaien op componenten uit China. Technologie uit dat land zal daarmee grotendeels verdwijnen uit de Duitse mobiele netwerken. Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (van de socialistische SPD) bevestigde dat regeringsvertegenwoordigers en mobiele netwerkbedrijven in het jarenlange geschil over de uitfasering van componenten van de Chinese aanbieders Huawei en ZTE een compromis bereikten.

Kritische technologie

De mobiele providers (denk daarbij aan Vodafone en T-Mobile) stemmen in met de vervanging, waartegen zij zich lange tijd verzetten. Tegelijkertijd krijgen de bedrijven overignes wel een lange overgangsperiode voor de (kostbare) ombouw.

Faeser zei dat de risico’s van kritische technologie van Chinese fabrikanten in Duitse 5G-mobiele netwerken zeer grondig zijn onderzocht. “We bereikten nu een duidelijke en strikte overeenkomst met de telecommunicatiebedrijven. In het kernnetwerk mogen de kritische componenten uiterlijk eind 2026 niet meer worden gebruikt. In de toegangs- en transportnetwerken moeten de kritische managementsystemen uiterlijk eind 2029 vervangen zijn.”

Bescherming van “centrale zenuwstelsels”

Dit geldt voor de 5G-netwerken overal in Duitsland. En is dus niet beperkt tot enkele belangrijke locaties. Faeser benadrukte dat men hiermee de centrale zenuwstelsels van de Duitse economie beschermt. “We beschermen de communicatie van burgers, bedrijven en de staat. Duitsland moet veiligheidsrisico’s verminderen en eenzijdige afhankelijkheden zoals in het verleden vermijden. We moeten onafhankelijker en crisisbestendiger worden.”

Een woordvoerder van Vodafone stelt dat deze overeenkomst voor de mobiele netwerkbedrijven zeker technisch uitdagend is. “Maar het is haalbaar en naar onze mening ook de juiste weg vooruit.” 

Een woordvoerder van Telekom verklaarde dat met de overeenkomst “een goed evenwicht is gevonden tussen de veiligheidsbelangen voor ons land en de noodzakelijke verdere uitbouw van de digitale infrastructuren in Duitsland.”

Huawei als betrouwbare leverancier

Huawei Duitsland wijst de veiligheidszorgen van de hand. Het bedrijf heeft zich in de afgelopen 20 jaar bewezen als betrouwbare leverancier van innovatieve en veilige telecommunicatietechnologieën in Duitsland, stelt het zelf. “Er zijn nog steeds geen begrijpelijke bewijzen of plausibele scenario’s dat Huawei’s technologie op enige manier een veiligheidsrisico zou vormen.” Het bedrijf zal “constructief en open blijven samenwerken met partners en klanten om gezamenlijk verbeteringen en vooruitgang op het gebied van cybersecurity te realiseren en de uitbouw van de mobiele netwerken en de digitalisering in Duitsland te versnellen.”