De afschaffing van de auteursrechten aan IT’ers blijkt aan het loon in de techsector te hebben geknabbeld. Een software engineer houdt gemiddeld zes procent minder over en ook analisten en ontwikkelaars worden geraakt in de portemonnee.
Door een hervorming van het auteursrechtenstelsel kan deze extra vorm van compensatie aan minder profielen voordelig worden uitgekeerd. Een nieuwe studie van HR-consultancybedrijf Hudson toont nu voor het eerst de werkelijke impact op de salarissen van verschillende IT-profielen.
Lager basissalaris
Uit dezelfde studie van een jaar eerder bleek 23 procent van de techbedrijven nog een deel van het salaris uit te betalen in auteursrechten. Dit jaar daalde dat aantal tot nog slechts drie procent. “‘Dit heeft een enorme impact op het basissalaris”, stelt Hudson. “Zo ziet een software engineer zijn basissalaris gemiddeld met zes procent dalen. Bij functies als functional analyst (17 procent) of developer (20 procent) loopt dat zelfs op tot een vijfde van het loon.”
De alternatieve vergoeding die wordt aangeboden zijn volgens de studie ontoereikend. Het basissalaris blijft namelijk lager dan voorheen. Om het salaris op te trekken, zijn de techbedrijven bovendien meer financiële middelen kwijt dan bij de vergoeding in auteursrechten. Voor veel techbedrijven werden daardoor bijkomend nog de marges om loonsverhogingen door te voeren erg klein. 54 procent van de bevraagde werknemers kreeg als gevolg geen loonsverhoging naast de wettelijke indexatie. Vorig jaar was dat bij 40 procent van de werknemers zo.
De Tech Reward Survey bekeek het salarispakket van 38.843 Belgische IT’ers. Deze zijn werkzaam in één van de 131 deelnemende bedrijven.
Tip! Belgische bedrijven verspillen geld door gebrek aan inzicht in softwaregebruik