Steeds meer kinderen kampen met emotionele problemen. Al op de basisschool hebben leerlingen last van mentale klachten en prestatiedruk. Stichting Super Chill bouwde een gratis en reclamevrije app die kinderen op de basisschool ondersteunt
De kinderen hebben last van mentale klachten door toegenomen prikkels. En door de prestatiedruk veroorzaakt door de school en het huiswerk. Dat blijkt uit onderzoek dat gehouden is onder vierhonderd Nederlandse ouders met een kind onder de twaalf jaar. In dit onderzoek gaf driekwart van de respondenten aan dat hun kind meer prikkels ervaart dan zij zelf vroeger. Ook de Stichting NIVOZ (Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken) deed recent een oproep aan de Onderwijsraad om aandacht te hebben voor de prestatiedruk waaronder kinderen momenteel mee opgroeien.
Veerkracht en positieve mindset ondersteunen
Ouders en verzorgers kunnen helpen om de mentale veerkracht van kinderen te bevorderen. Trainingen in mentale weerbaarheid, mindfulness of ontspanningstechnieken, stellen kinderen in staat om beter om te gaan met druk.
Stichting Super Chill introduceert daarom een gratis en reclamevrije app voor kinderen op de basisschool. Deze app voor kinderen vanaf zes jaar biedt dagelijkse, toegankelijke ritueeltjes, bewegings- en kalmeringsoefeningen die speciaal zijn afgestemd op hen.
De app is gemaakt om kinderen aan te spreken. Zo wordt er niet gesproken over mentale weerbaarheid maar over ‘superkrachten in je hoofd’. En in plaats van mindfulness, wordt er van ‘koppie erbij’ gesproken. Door middel van leuke oefeningen geeft de app handvatten die kids kunnen inzetten om alle dagelijkse prikkels en uitdagingen van het leven met een fris en rustig koppie aan te gaan.
Stressbronnen en overprikkeling
Huiswerk en school zijn voorname stressbronnen. Voor deze generatie digital natives lijken stressfactoren ook te worden versterkt door hun digitale omgeving. Smartphones, tablets, spelcomputers: al deze technologische innovaties hebben een revolutie teweeggebracht in de kindertijd, met daarbij ook een negatief effect. De grote hoeveelheid prikkels en het altijd ‘aan staan’ kunnen leiden tot overprikkeling.