Nieuwe technologie ondermijnt consumentenvertrouwen

Nieuwe technologie ondermijnt consumentenvertrouwen

De opkomst van nieuwe technologie zoals kunstmatige intelligentie (AI) en generatieve AI maakt dat consumenten online content minder vertrouwen. Dit, terwijl 62 procent van hen zegt dat vertrouwen een belangrijke factor is bij het aangaan van een relatie met een merk. 

De snelle technologische vooruitgang beïnvloedt digitale ervaringen, maar brengt ook de noodzaak mee om bewuster om te gaan met online informatie. Dit blijkt uit het 18e Life Trends-rapport van Accenture.

Het rapport identificeert vijf wereldwijde consumententrends die merken kunnen helpen hun strategieën aan te passen aan veranderende klantbehoeften.

Twijfel aan echtheid

Meer dan de helft van de consumenten twijfelt aan de echtheid van online content. Dit, mede door de toename van online oplichting en de groeiende invloed van technologie als generatieve AI. Dit gebrek aan vertrouwen heeft gevolgen voor online winkelen en merkinteracties. Merken moeten proactief vertrouwen opbouwen door transparantie in communicatie en producten, adviseert Accenture.

Opvoedersdilemma

Ouders moeten hun kinderen helpen een gezonde relatie met technologie te ontwikkelen. Dit bij onbeperkte toegang tot internet en sociale media. Jongeren rapporteren dat sociale media hun identiteit beïnvloeden. Ze geven aan dat ze meer tijd online doorbrengen dan gewenst. Dit vraagt om beschermingsmaatregelen en een debat over de balans tussen technologie en welzijn.

Weinig geduld

Consumenten verwachten dat bedrijven sneller reageren op hun behoeften. Veel mensen gebruiken crowdsourced informatie om sneller antwoorden te vinden. Zelfs als dit risico’s met zich meebrengt. Deze houding dwingt merken om sneller te handelen, anders wenden consumenten zich tot online gemeenschappen en influencers voor advies op gebieden zoals gezondheid en welzijn.

Waardigheid van werk

De waardigheid van werk staat onder druk door de opkomst van technologieën zoals generatieve AI. Hoewel veel mensen AI nuttig vinden om hun werk efficiënter te maken, vrezen sommigen voor een afname van creativiteit en een toename van transactioneel werk. Leiders moeten zorgen voor motivatie en keuzevrijheid om waardevol werk te waarborgen.

Behoefte aan authenticiteit

Mensen zoeken steeds vaker naar echte, authentieke ervaringen en willen een balans tussen technologie en het leven in de fysieke wereld. Deze verschuiving biedt merken de kans om in te spelen op de behoefte aan betekenisvolle interacties en ervaringen, zowel online als offline.

De trends benadrukken het groeiende belang van vertrouwen, authenticiteit en een evenwichtige relatie met technologie voor consumenten wereldwijd.