2min Security

Lokale besturen minimaliseren privacy-impact van slimme camera’s te snel

Lokale besturen minimaliseren privacy-impact van slimme camera’s te snel

De Vlaamse Toezichtscommissie voor de verwerking van persoonsgegevens (VTC) tikt lokale besturen op de vingers voor het veelvuldig gebruik van slimme camera’s. Volgens de commissie grijpen besturen te vaak naar dit middel om financieel gewin uit te halen.

De slimme camera’s waar de VTC op doelt worden gebruikt in het verkeer. De commissie ziet zelf bijvoorbeeld het gebruik van ANPR-camera’s buitenproportioneel toenemen. Met deze camera’s worden nummerplaten gescand, maar is ook minstens de bestuurder zichtbaar in beeld. Bovendien is het mogelijk door de plaats- en tijdsaanduiding de bewegingen van een voertuig perfect in kaart te brengen.

Ondoordacht gebruik

De VTC spreekt over de camera’s als “extreem invasief op privacyvlak”. Het grijpt om die reden in. Momenteel wordt dat nog beperkt tot de verspreiding van een waarschuwing en richtlijn naar de bestuursploegen van alle Vlaamse steden en gemeenten. Bij herhaalde overtredingen kan er strengen worden ingegrepen met en verbod.

“Die maatregel is er omdat we merken dat burgers vragen stellen over de camera’s en ze geen helder antwoord krijgen van hun lokaal bestuur over waarom die camera’s net worden gebruikt en waar die beelden naartoe gaan. We willen op die manier duidelijk maken dat het niet zomaar een standaard beslissing is die men even snel kan nemen. Het heeft een privacy-impact en daar moeten we echt over nadenken”, zegt Hans Graux voorzitter van VTC aan VRT NWS. De VTC is van mening dat lokale besturen momenteel te weinig stilstaan bij de impact.

Het strenger optreden tegen misbruik van slimme camera’s zet de VTC nu in doordat er het voorbije jaar meerdere klachten werden gestuurd over de inzet van deze toestellen. Slimme camera’s zouden daarbij gebruikt zijn om snelheidsovertredingen vast te stellen of sluipverkeer te weren. De VTC noemt dit een vorm van ‘function creep’ waarbij camera’s geplaatst werden met een specifiek doel, maar er steeds nieuwe doelstellingen worden toegevoegd zonder een nieuwe afweging te maken.

Tip! Cyberbewustzijn van werknemers vaak onvoldoende