2min Ondernemen

LCL investeert 13 miljoen euro in drie eigen windmolens

LCL investeert 13 miljoen euro in drie eigen windmolens

Datacenterbedrijf LCL installeert drie eigen windmolens in Rumst, Kontich en Dendermonde. De totale capaciteit komt neer op 6,9 megawatt.

Het gaat over een investering van 13 miljoen euro voor deze uitbreiding van het aanbod aan groene energie, voor onder meer een grotere energieonafhankelijkheid. Het bedrijf beschikt ook al over een zonnepark met 3300 zonnepanelen.

LCL zet daarmee een grote stap in eigen energievoorziening. De windmolens hebben elk een capaciteit van 2,3 megawatt. Ze kunnen jaarlijks gemiddeld 4 500 000 kWh windenergie genereren. De windmolens zijn een nieuwe stap naar de klimaatneutraliteit die LCL beoogt tegen 2030, en naar energieonafhankelijkheid. Het doel is rond 2030 veertig procent van zelfgeproduceerde groene energie te leveren voor alle LCL-datacenters.

Combinatie van zonnestroom en windenergie

In oktober 2024 breidde LCL nog zijn zonnepark uit van 2000 naar 3300 fotovoltaïsche panelen. LCL kiest dan ook voor een combinatie van zonne- en windenergie. Deze zijn immers complementair. Hoe meer wind er is, hoe minder zon doorgaans. En windenergieproductie is er natuurlijk ook ’s nachts en in de winter. Als datacenterbedrijf kan LCL alle opgewekte stroom verbruiken gezien ze een continu stroomverbruik hebben, dag en nacht.

De hub van de windturbines bevindt zich op 84 meter hoogte. De diameter van de wieken is 82 meter. Er staan twee windturbines in Rumst en Kontich. De eerste twee zijn volledig gemonteerd. De derde windturbine is in opbouw te Dendermonde.

Laurens van Reijen, Managing Director van LCL Data Centers: ‘Eén van de KPI’s die we twee jaar geleden opnamen in ons eerste sustainability report, was om tegen 2030, 40% van de energie die we verbruiken zelf te produceren. We willen als LCL de opwekking van energie koppelen aan de productie ervan, in dit geval via onze eigen windmolens.’
‘We verkiezen voor bijkomende productie te zorgen eerder dan bestaande capaciteit op te kopen, zodat er meer groene stroom beschikbaar komt eerder dan de (groene) stroom schaarser te maken. Zo spelen we een actieve rol in de vergroening van het stroomnet en dragen we bij tot de energietransitie in ons land’, aldus nog van Reijen.

Tip:

  • Energieverbruik datacenters 30 procent lager door aanpassing code