Kyndryl, wereldwijd de grootste aanbieder van IT-infrastructuurdiensten, heeft samen met Amazon Web Services (AWS) zijn jaarlijkse Cyber Gauge 2024-enquête gepubliceerd, getiteld ‘Navigeren door het complexe cyberbeveiligingslandschap’. Deze enquête toont aan dat bedrijven vaak denken goed voorbereid te zijn op cyberdreigingen, terwijl de werkelijke paraatheid achterblijft. De resultaten benadrukken de noodzaak voor sterkere strategieën om cyberdreigingen het hoofd te bieden en de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.
Hoewel 94 procent van de organisaties gelooft dat ze voldoende voorbereid zijn, verwacht 71 procent dat ze volgend jaar waarschijnlijk een grote verstoring door cyberaanvallen zullen meemaken, met mogelijke financiële impact. Deze kloof tussen perceptie en realiteit toont aan dat beter bewustzijn en effectievere maatregelen essentieel zijn om geavanceerde cyberdreigingen aan te pakken.
Belangrijke bevindingen
• Veranderend dreigingslandschap – 52 procent van de IT-leiders meldt operationele uitdagingen bij het voorbereiden op nieuwe dreigingen, zoals staatgesponsorde aanvallen en aanvallen met behulp van generatieve AI. Beveiliging van hybride cloudomgevingen (47 procent) en het beheer van meerdere beveiligingsoplossingen (42 procent) zijn ook grote zorgen.
• Frequentie van aanvallen – 54 procent van de grote organisaties meldde het afgelopen jaar minstens één cyberaanval die systemen of gegevens verstoorde. Van hen ervaarde 61 procent vier of meer aanvallen.
• Gebrek aan managementsteun – 69 procent ziet onvoldoende steun van bedrijfsleiders voor noodzakelijke beveiligingsmaatregelen, en 73 procent merkt dat er weinig bestuursinteresse is in cybergereedheid.
• Afstemming op regelgeving en continuïteit – Ondanks dat 94 procent vertrouwen heeft in naleving van veranderende regels, heeft 77 procent moeite om beveiligings- en risicoteams goed samen te laten werken. Bovendien heeft 72 procent geen duidelijk continuïteitsplan.
• Organisatorische beperkingen – Beveiliging blijft een uitdaging door budgettaire beperkingen (43 procent) en een tekort aan vaardigheden (43 procent). Werken op afstand blijft lastig voor 54 procent van de beveiligingsteams.
• Sector-specifieke uitdagingen- Sectoren als detailhandel (61 procent), productie (57 procent) en chemie, olie en gas (56 procent) melden het meeste aantal aanvallen, terwijl overheidsorganisaties met 74 procent het vaakst vier of meer aanvallen rapporteren.
Kloof
Rob Bravenboer, Managing Director van Kyndryl Nederland, zegt: “Deze kloof tussen perceptie en paraatheid benadrukt het belang van cybersecurity en resilience als kern van de strategische planning, met sterk leiderschap op elk niveau.” Kyndryl’s Cyber Resilience Services combineren cyberbeveiliging met bedrijfscontinuïteit en herstelstrategieën om aanvallen voor te zijn en de impact te minimaliseren.
Lees ook: Crisiscentrum: ‘Risico op cyberaanvallen neemt toe door geopolitieke situatie’