De meerderheid van de Nederlandse kantoormedewerkers is tevreden met het hybride werkbeleid. Toch meldt een forse 24 procent te overwegen om die reden van baan te wisselen.
Dit blijkt uit onderzoek van Lucid Software. Men vroeg de respondenten ook naar verbeterpunten binnen project gerelateerde processen. En hoe deze knelpunten van invloed zijn op hun werk. Ook de vraag in welke mate knelpunten innovatie in de weg zitten kwam aan de orde. De enquêteresultaten kunnen organisaties helpen hun beleid inzake hybride werken te optimaliseren.
Hybride werken blijft
Tijdens de coronacrisis groeide hybride werken uit tot de standaard manier van werken voor bedrijven. Zakelijke besluitvormers proberen echter nog steeds te achterhalen welke aanpak het beste werkt voor hun medewerkers. 84 procent van de Nederlandse respondenten stelt dat het interne beleid voor hybride werken de afgelopen vier jaar minimaal één keer is gewijzigd.
Bijna de helft van de Nederlandse respondenten (47 procent) geeft aan tegenwoordig twee tot drie keer per week op kantoor te werken. Bijna een kwart zegt overwogen te hebben om hun baan op te zeggen vanwege het hybride werkbeleid van hun organisatie (24 procent). Dit betekent dat een hybride werken-beleid is uitgegroeid van een ‘nice to have’ tot potentieel een harde voorwaarde voor werknemers.
Verbeterpunten
74 procent van de Nederlandse respondenten zegt tevreden te zijn met het hybride werkbeleid van hun werkgever. Tegelijkertijd komen uit de enquêteresultaten ook duidelijke verbeterpunten naar voren als het gaat om projectgerelateerde processen en drempels voor innovatie.
Gevraagd naar de belangrijkste zaken die in hun projectgerelateerde processen ontbreken geven respondenten verschillende antwoorden. Duidelijkheid over de verantwoordelijkheid voor taken (33 procent) meldt men het vaakst. Ook nauwe samenwerking ondersteund door visuals (31 procent) en een helder begrip van de vervolgstappen na brainstormingsessies en kick-offs (26 procent) ontbreken blijkbaar vaak.
Belemmering van innovatie
De belangrijkste gevolgen van deze tekortkomingen zijn volgens de respondenten een gebrekkige afstemming tussen projectteams (47 procent). Dit naast het niet halen van projectdoelstellingen voor sommige projecten (43 procent). En het feit dat men niet alle relevante teams over de genomen beslissingen informeert (39 procent). Als teams langs elkaar heen werken, kan dat een belangrijk obstakel voor innovatie zijn.
De belangrijkste euvels zijn ineffectieve communicatie (45 procent), gebrekkige of ineffectieve samenwerking (34 procent) en het verloren gaan van informatie tussen vergaderingen (26 procent).
Zorg voor zeggenschap
Voor organisaties die overwegen om een hybride werkbeleid te formuleren is het een goed begin om mensen op alle niveaus van de organisatie te vragen wat zij nodig hebben om succes te boeken. Slechts 38 procent van de Nederlandse respondenten die zichzelf identificeerden als junior medewerker of individuele bijdrager had zeggenschap bij het formuleren van het interne hybride werkbeleid.
Respondenten die zich identificeerden als manager of afdelingshoofd zijn meer tevreden met het interne hybride werkbeleid (80 procent) dan junior medewerkers en individuele bijdragers (67 procent). Om over de gehele linie voor tevredenheid met het hybride werkbeleid te zorgen is het belangrijk om alle stakeholders bij de besluitvorming te betrekken.
Tools en training
Slechts 24 procent van de Nederlandse respondenten geeft aan dat hun werkgever hen training aanbiedt ter ondersteuning van hybride werken en samenwerking. Daarmee is duidelijk dat bedrijven meer moeten doen om effectief hybride werken mogelijk te maken. Grofweg een op de vijf Nederlandse respondenten (22 procent) meent dat een gebrek aan toegang tot de juiste applicaties succesvol werken en innovatie in de weg staat.
Gevraagd naar de applicaties die hun werkgever wél aanbiedt, verklaart 32 procent toegang te hebben tot tools voor brainstorming. 27 procent beschikt over visualisatietools. De enquêteresultaten wijzen erop dat het aanbieden van digitale tools en training de samenwerking bevorderen. Ze bieden een oplossing voor de eerder genoemde obstakels en organisaties helpen met het verbeteren van gebrekkige projectgerelateerde processen.