Om de online weerbaarheid van consumenten te vergroten is er sinds kort het kennisplatform Digitale Weerbaarheid. Politie en overheid trekken de kar. De eerste bedrijven die meedoen zijn KPN en ING.
Zo’n platform is nodig als je de resultaten bekijkt van de Online Veiligheidsmonitor. Slechts één op de drie Nederlanders voelt zich namelijk echt veilig voelt online. Slechts een kwart zegt genoeg technische vaardigheden in huis te hebben om zichzelf online veilig te houden.
Daarbij zorgt AI voor zowel mogelijkheden als nieuwe gevaren. Echt van nep onderscheiden wordt moeilijker. Vooral ouderen en jongeren zijn kwetsbaar.
ING en KPN zien dagelijks waar internetgebruikers de val in lopen en dus kwetsbaar zijn. Volgens de bedrijven is online veiligheid een maatschappelijke uitdaging. Klanten die niet weten wat phishing is lopen groot risico om zogenaamd uit naam van een bedrijf opgelicht te worden.
Bedrijven vinden het belangrijk dat kennis bij de eindgebruikers van hun diensten groter wordt, want daardoor is iedereen in staat om veilig te internetten. Andere organisaties kunnen zich nog aansluiten.
Online en op locatie
Op het nieuwe kennisplatform Digitale Weerbaarheid komt bijvoorbeeld een pakket online lessen voor zowel jongeren als ouderen. Ze maken daarin kennis met de leuke en gevaarlijke kanten van het internet. Zo is er een les: Hoe herken ik nepmails met gevaarlijke bijlagen? En: Hoe bewaar ik mijn data veilig? Wat is een veilig wachtwoord?
Naast online lessen kun je ze ook op locatie in de buurt volgen. Medewerkers van bedrijven begeleiden deze lessen als vrijwilliger. De bedoeling is dat ze uiteindelijk overal in het land zullen plaatsvinden.
Het kennisplatform zelf wordt ontwikkeld door de stichting Lowercase. De stichting kun je kennen van de Nationale AI-Cursus waarmee die inmiddels een half miljoen mensen bereikt. Het platform zelf krijgt steun van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de politie.
Een nieuw initiatief is de Dag van de Digitale Weerbaarheid. Die vindt op 8 oktober plaats. Door heel Nederland zijn er activiteiten rond kennis en ervaringen met online gevaren.
Lees ook:
- eHerkenning verplicht inloggen met tweefactorauthenticatie