3min Ondernemen

Imec grootste Belgische aanvrager van octrooien

Imec grootste Belgische aanvrager van octrooien

Voor het tweede jaar op rij is Imec koploper in het aantal aanvragen van octrooien en patenten bij het Europees Octrooibureau (EPO). Het gaat om 203 patentaanvragen in 2024: 8,6 procent meer dan het jaar daarvoor.

Dat blijkt uit de Patent Index 2024 van het EPO. Daaruit blijkt ook dat Belgische universiteiten, onderzoekscentra en bedrijven in 2024 een recordaantal van 2.615 octrooiaanvragen indienden bij het EPO. Hier is de stijging 1,1% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Met een patent of octrooi kun je de rechten van uitvinders beschermen. Die tijdelijke bescherming moedigt bedrijven en onderzoekers aan om te investeren in verdere ontwikkeling en commercialisatie. Dit stimuleert de ontwikkeling van nieuwe technologieën en oprichting van nieuwe bedrijven.

Bij imec vertaalt de octrooistrategie zich bijvoorbeeld geregeld in nieuwe samenwerkingen met industriële partners en de oprichting van spin-offs die zich internationaal kunnen onderscheiden. Zo draagt octrooibescherming bij tot het ontstaan van hoogtechnologische banen.

EPO beschermt uitvindingen in 45 landen

Met een octrooiaanvraag bij het Europees Octrooibureau kunnen uitvindingen in 45 landen beschermd worden. In totaal dienden bedrijven en uitvinders vorig jaar wereldwijd 199.264 octrooiaanvragen in bij het EPO, blijkt uit de Patent Index 2024.

Belgische bedrijven en uitvinders dienden vorig jaar een recordaantal van 2.615 octrooiaanvragen in. Vlaanderen stijgt naar de negende plaats in de ranglijst van Europese regio’s met de meeste octrooiaanvragen. Imec diende vorig jaar 224 octrooiaanvragen in, waarvan 203 als eerste aanvrager. Het ging bijvoorbeeld om een uitvinding die beeldsensoren drie keer gevoeliger kan maken of een techniek om robots en mensen veiliger te laten samenwerken.

Naast imec staan er in de top 10 van Belgische octrooiaanvragers drie Vlaamse universiteiten (KU Leuven, Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen), die volgens het EPO bovendien tot de tien meest actieve universiteiten in Europa behoren in 2024. Niet zelden verlopen octrooiaanvragen samen met imec, dat onderzoeksgroepen heeft aan alle Vlaamse universiteiten. Dankzij de sterke banden tussen imec en de universiteiten slaagt Vlaanderen erin om de kloof tussen academisch onderzoek en industriële toepassingen te overbruggen.

“Ondanks politieke en economische onzekerheden dienden Europese bedrijven en uitvinders vorig jaar meer octrooien in, wat hun technologische kracht en aanhoudende investeringen in R&D onderstreept,” zegt EPO-voorzitter António Campinos. “De octrooigegevens van het EPO vormen een duidelijke routekaart voor industrie, beleid en investeringsprioriteiten. Zoals ook blijkt uit de rapporten van Draghi en Letta, moet Europa zijn innovatie-ecosysteem versterken en meer doen om uitvinders te helpen hun ideeën op te schalen en te commercialiseren, vooral op kritieke gebieden zoals groene technologieën, AI en halfgeleiders.”

Tip:

  • Imec spin-off Swave haalt 27 miljoen op