Google is momenteel bezig met het testen van een nieuwe verificatiefunctie in zijn zoekresultaten, die tot doel heeft gebruikers te beschermen tegen nep- en frauduleuze websites. Deze nieuwe functie toont blauwe verificatievinkjes naast bedrijfslinks, wat aangeeft dat het bedrijf authentiek is en geen imitator die probeert te profiteren van een bekend merk. Voor nu is deze functie alleen zichtbaar voor een klein aantal gebruikers.
Verificatievinkjes
“We experimenteren regelmatig met functies die consumenten helpen om betrouwbare bedrijven online te identificeren”, zegt Molly Shaheen, een woordvoerder van Google, in een verklaring aan The Verge. “Op dit moment voeren we een kleinschalig experiment uit waarbij we vinkjes tonen naast bepaalde bedrijven in Google-zoekresultaten.”
Deze verificatievinkjes verschenen bijvoorbeeld naast officiële sitelinks van grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Meta, Apple, Epic Games, Amazon en HP. Deze waren echter niet zichtbaar toen gebruikers inlogden met een ander Google-account, wat suggereert dat het experiment nog in een zeer vroege testfase zit en niet voor iedereen toegankelijk is.
Websiteverificatie
Wanneer een gebruiker met de muis over het vinkje zweeft, verschijnt er een bericht waarin staat dat “Google-signalen suggereren dat dit bedrijf is wie het zegt dat het is”. Dit oordeel wordt gebaseerd op factoren zoals websiteverificatie, gegevens uit het Google Merchant Center en handmatige controles, aldus Shaheen.
Deze nieuwe zoekfunctie lijkt een uitbreiding te zijn van Google’s bestaande Brand Indicators for Message Identification (BIMI)-programma. Dit programma wordt al gebruikt om verificatievinkjes te tonen in Gmail’s web- en mobiele apps voor afzenders die hun identiteit via het platform hebben geverifieerd. Hoewel Google de verificatievinkjes in de zoekresultaten nog niet officieel heeft aangekondigd, laat het experiment zien dat het bedrijf steeds meer inzet op het beschermen van gebruikers tegen online fraude en misleiding. Of en wanneer deze functie breder zal worden uitgerold, is echter nog niet bekendgemaakt.