3min Ondernemen

Google legt uit waarom geïndexeerde pagina’s niet altijd in zoekresultaten verschijnen

Google legt uit waarom geïndexeerde pagina’s niet altijd in zoekresultaten verschijnen

Google’s Developer Advocate Martin Splitt heeft uitgelegd waarom pagina’s die geïndexeerd zijn door Google toch niet altijd in zoekresultaten verschijnen. De belangrijkste factoren zijn relevantie, concurrentie van andere pagina’s en gebruikersinteractie. Voor websites is het essentieel om kwalitatieve, gebruikersgerichte content te creëren om de zichtbaarheid in zoekresultaten te verbeteren.

In een recente video op Google’s Search Central YouTube-kanaal ging Martin Splitt dieper in op een vraag die veel websitebeheerders bezighoudt: waarom verschijnen geïndexeerde pagina’s soms niet in de zoekresultaten?

Het Google zoekproces begrijpen

Splitt schetste Google’s zoekproces als een reeks van verschillende fasen:

  • Ontdekking: Google leert dat een URL bestaat (sitemaps helpen hierbij)
  • Crawling: Google bezoekt de URL om te zien wat er staat
  • Indexering: De pagina wordt toegevoegd aan Google’s database
  • Weergave/Ranking: Wanneer relevant voor een zoekopdracht, kan de pagina in resultaten worden getoond

Volgens Splitt moeten pagina’s die de indexeringsfase bereiken nog steeds concurreren tijdens de rankingfase om succesvol in resultaten te verschijnen. Dit sluit aan bij wat Google eerder heeft uitgelegd over het meten van zoekkwaliteit, waarbij relevantie en bruikbaarheid centraal staan.

Factoren die zichtbaarheid beïnvloeden

Volgens Splitt zijn er verschillende redenen waarom geïndexeerde content mogelijk niet in zoekresultaten verschijnt. Het kan zijn dat de zoekopdracht afwijkt van de content, dat de zoekopdracht niet vaak wordt gesteld, of dat er andere pagina’s zijn die volgens Google de gebruiker beter helpen dan die van jou.

Hij voegde toe dat gebruikersinteractie een rol kan spelen: “Vooral als pagina’s weer uit de index verdwijnen, betekent dat dat we dachten dat ze goed zouden zijn, maar we ontdekten dat gebruikers ze niet echt gebruiken in zoekresultaten.” Google heeft ze dan een kans gegeven, maar andere resultaten presteren beter.

Deze uitspraak suggereert dat gebruikersinteractie een van de factoren is in Google’s complexe rankingsysteem, hoewel Splitt het presenteerde als één factor onder vele, niet noodzakelijk de belangrijkste.

Wat dit betekent voor websites

Splitt’s advies richt zich op de kwaliteit van content. Je moet volgens hem goed naar je content kijken, want bij veel websites komt de content niet altijd overeen met de zoektermen waarop men gevonden wilt worden. Of het biedt simpelweg te weinig informatie voor die zoekwoorden. Dan verschijn je ook niet in de zoekresultaten.

Voor websitebeheerders en contentmakers betekent dit dat de content moet voldoen aan gebruikers behoeften. Zorg dat onderwerpen waarop je gevonden wilt worden ook uitgebreid behandeld worden in de content. Houd rekening met factoren die de zichtbaarheid in een zoekmachine kunnen beïnvloeden.

Deze inzichten sluiten aan bij de bredere strategie van Google om kwaliteit boven kwantiteit te stellen en content te belonen die echte waarde biedt aan gebruikers. Recente updates in Google’s zoekrichtlijnen benadrukken het belang van originele, waardevolle content boven massaal gegenereerde AI-content.

Veranderingen in zoekresultaten

Het is belangrijk om te beseffen dat Google’s zoekresultaten voortdurend evolueren. Zo heeft Google onlangs aanpassingen aangekondigd in zijn Europese zoekresultaten na klachten van kleinere concurrenten over afgenomen websiteverkeer. Splitt’s commentaar geeft inzicht in Google’s denkwijze, maar het is slechts één deel van de complexe puzzel van Google’s zoekalgoritme. Voor websitebeheerders blijft de focus op kwalitatieve, relevante content de beste strategie om zichtbaarheid in zoekresultaten te verbeteren.