2min Personeel

Google dwingt thuiswerkers terug naar kantoor

Google dwingt thuiswerkers terug naar kantoor

Vijf jaar na het uitbreken van de coronapandemie zet Google opnieuw een belangrijke stap richting fysieke aanwezigheid op de werkvloer. Het techbedrijf eist van sommige medewerkers die op afstand werken, dat zij voortaan minstens drie dagen per week op kantoor verschijnen. Wie dat weigert, riskeert zijn of haar baan te verliezen.

Thuiswerkers

Volgens interne documenten, ingezien door CNBC, zijn verschillende teams binnen Google begonnen met het waarschuwen van hun volledig remote werkende personeel. Zelfs medewerkers die eerder expliciet goedkeuring kregen voor thuiswerken, moeten zich nu aanpassen. Voor sommigen is de enige andere optie een vrijwillig ontslagpakket of een herlocatie binnen 80 kilometer van een kantoor, waarvoor Google éénmalige vergoedingen biedt.

Koerswijziging

Deze koerswijziging komt op een moment waarop Google, net als veel andere techbedrijven, probeert kosten te verlagen terwijl er fors geïnvesteerd wordt in kunstmatige intelligentie. Sinds de massaontslagen in 2023 voert het bedrijf gerichte bezuinigingen door binnen meerdere teams. Tegelijkertijd worden miljarden gepompt in AI-infrastructuur en gespecialiseerd personeel.

Google-oprichter Sergey Brin benadrukte in februari dat AI-medewerkers idealiter vijf dagen per week op kantoor zijn, en dat een werkweek van 60 uur “de ideale productiviteitszone” zou zijn. Deze uitspraak onderstreept de toegenomen druk binnen het bedrijf om de concurrentie bij te benen in de razendsnel ontwikkelende AI-markt.

Hybride werken

Hoewel Google zegt dat het beleid niet bedrijfbreed wordt opgelegd, maar per team verschilt, zijn de gevolgen duidelijk voelbaar. Medewerkers van afdelingen zoals Google Technical Services en People Operations kregen onlangs de boodschap dat hun functies verdwijnen als zij niet overschakelen op hybride werken. Alleen werknemers die verder dan 80 kilometer van een kantoor wonen, mogen hun huidige remote status behouden – tenzij zij intern willen doorgroeien, dan geldt alsnog een hybride verplichting.

Met het verkleinen van het personeelsbestand – van 190.000 naar 183.000 medewerkers in twee jaar tijd – lijkt Google zijn organisatie efficiënter te willen inrichten, waarbij fysieke aanwezigheid steeds vaker als voorwaarde wordt gezien voor behoud van een functie.