Deze week oordeelde de Europese Commissie dat het “betaal of stem toe” advertentiemodel van Meta niet voldoet aan de Digital Markets Act (DMA). Volgens de voorlopige mening van de Commissie dwingt deze binaire keuze gebruikers om in te stemmen met de combinatie van hun persoonlijke gegevens. En biedt het hen geen minder gepersonaliseerde maar gelijkwaardige versie van Meta’s sociale netwerken.
Hoge barrières
Online platforms verzamelen vaak persoonlijke gegevens via hun eigen en diensten van derden om online advertentiediensten te leveren. Dit heeft grote tech-bedrijven potentiële voordelen gegeven ten opzichte van kleinere concurrenten. Die beschikken niet over zoveel gegevens. Op die manier onstaan hoge barrières voor het aanbieden van online-advertentiediensten en sociale netwerkdiensten.
Volgens artikel 5(2) van de DMA moeten de grote bedrijven (poortwachters genoemd) de toestemming van gebruikers vragen voor het combineren van hun persoonlijke gegevens tussen aangewezen kernplatformdiensten en andere diensten.
Alternatieve dienst
Als gebruikers die toestemming weigeren moeten ze toegang krijgen tot een minder gepersonaliseerde, maar gelijkwaardige alternatieve dienst. Poortwachters mogen het gebruik van de dienst of bepaalde functionaliteiten niet afhankelijk maken van de toestemming van de gebruiker.
In reactie op regelgevende wijzigingen in de EU introduceerde Meta in november 2023 een binaire “betaal of stem toe”-aanbieding. Hierbij kunnen EU-gebruikers van Facebook en Instagram kiezen tussen twee mogelijkheden. Een abonnement tegen een maandelijkse vergoeding voor een advertentievrije versie van deze sociale netwerken. Of gratis toegang tot een versie van deze sociale netwerken. Maar dan met gepersonaliseerde advertenties.
Mogelijke boete
Meta heeft nu de mogelijkheid om haar verdedigingsrechten uit te oefenen. Dit, door de documenten in het onderzoek van de Commissie in te zien. En schriftelijk te reageren op de voorlopige bevindingen van de Commissie.
In geval van niet-naleving kan de Commissie boetes opleggen tot 10% van de totale wereldwijde omzet van de poortwachter. Dergelijke boetes kunnen oplopen tot 20% bij herhaalde overtredingen.