De Europese Commissie wil weten hoe de algoritmes werken van Snapchat, TikTok en YouTube. Er ligt een officieel verzoek van de EU waarmee duidelijk moet worden of de platformen wel voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
De commissie vraagt vooral Snapchat en YouTube om gedetailleerde informatie over de data die de algoritmes van de platforms gebruiken om daarmee content aan gebruikers aan te bevelen. De EU wil ook weten hoe groot de rol van algoritme is in het bepalen van systematische risico’s. Het gaat dan bijvoorbeeld om verkiezingen en maatschappelijk debat, maar ook mentale welzijn van gebruikers (den aan aanmoedigen van verslavingsgedrag). Ook bescherming van minderjarigen vindt de Europese Commissie belangrijk.
De vragen aan TikTok richten zich vooral op wat TikTok heeft gedaan om verspreiding van schadelijke content tegen te gaan. Het gaat dan vooral om schadelijke content over verkiezingen, (nep)nieuws en evenwichtig maatschappelijk debat.
Vragen EU zijn niet vrijblijvend
De drie bedrijven moeten uiterlijk 15 november een antwoord inleveren. De vraag on informatie is dus niet vrijblijvend. De antwoorden dienen dan ook om een besluit te nemen over eventuele vervolgstappen, mochten de antwoorden niet aan de DSA voldoen. Dat kan zelfs leiden tot een formele procedure. Als vervolgens blijkt dat een platform zich niet houdt aan de eisen van de DSA, of onjuiste informatie levert, kan het platform een flinke boete tegemoet zien.
Sinds de inwerkingtreding van de DSA vorig jaar zomer heeft de Commissie al meerdere keren boetes opgelegd aan grote online platformen. Vorig jaar oktober begon de EU een onderzoek naar X (voorheen Twitter) vanwege desinformatie. En afgelopen zomer riep de Commissie X opnieuw tot de orde vanwege de blauwe vinkjes die misleidend werken.
Dit voorjaar oordeelde de Commissie overigens al dat de ‘Lite’-versie van TikTok veel te verslavend werkte.
Tip:
- WhatsApp en Messenger communiceren nu met alternatieve diensten