AI-assistenten zijn bij bedrijven en consumenten een populair hulpmiddel. Maar de EU zegt voorlopig: “nee, bedankt” en zeker niet bij onlinevergaderingen.
De Europese Commissie stelt dit in een nieuwe basisregel die virtuele assistenten met kunstmatige intelligentie (AI) verbiedt om bij onlinevergaderingen aan te schuiven. Een AI-agent kan tijdens een onlinevergadering aantekeningen maken of zelfs bepaalde informatie opzoeken en weergeven. Maar de EU vindt vooral de privacyrisico’s te groot en vreest dat de invloed van de AI-bots te groot worden.
De regel werd voor het eerst toegepast bij een gesprek met vertegenwoordigers van een netwerk van digitale beleidsondersteuningsbureaus die eerder deze maand plaatsvond. “AI-agenten zijn niet toegestaan”, stond er aan het begin van de presentatie op een slide over etiquette voor e-vergaderingen. Maar toen was het beleid nog niet algemeen bekend.
Werknemer aangestuurd door algoritme
De populairste toepassing van AI tot nu toe zijn chatbots, zoals ChatGPT van OpenAI, die tekst of informatie kunnen genereren of een taak uitvoeren als een mens dit vraagt. De populairste AI-toepassing tot nu toe lijken deze chatbots te zijn, maar AI-agenten zijn assistenten die meerdere taken autonoom kunnen uitvoeren en gaan dus een stap verder. Ze kunnen daarnaast in een virtuele omgeving communiceren. Deze bots voeren namens gebruikers een reeks taken uit en daar zit wat Brussel betreft de kneep.
De technologie werd genoemd in een breder pakket van de Commissie over virtuele werelden, die 31 maart werd gepubliceerd. Tot nu toe valt de technologie niet onder een bepaalde wetgeving, maar de AI-modellen die de agenten aansturen, moeten wel steeds voldoen aan de AI-wet van de EU.
Het lijkt erop dat de EU de wet uiteindelijk gaat uitbreiden met regels rond AI-agenten. De technologie kan bijvoorbeeld aan de orde komen tijdens behandeling van wetgeving over algoritmisch management. Het gaat dan vooral om tackelen van de situatie dat werknemers door algoritmen worden aangestuurd.
De techniek van AI-agenten is al een tijd in ontwikkeling. In januari lanceerde OpenAI Operator, een testversie van een AI-agent die meerdere taken in een aparte webbrowser kan uitvoeren. Microsoft voegde intussen de mogelijkheid toe om agenten te creëren in Copilot. Ook het Franse AI-bedrijf Mistral biedt een dergelijk platform.
Tip:
- Claude krijgt integratie met Google Workspace en krachtige nieuwe research-functie