EU Inc moet Europese innovatie steunen

EU Inc moet Europese innovatie steunen

De beweging voor een pan-Europese bedrijfsstructuur, bekend als ‘EU Inc’ of het ‘28e regime,’ wint snel aan populariteit. Er zijn echter nog veel hindernissen te overwinnen.

Dit bericht TechCrunch. Het initiatief, gesteund door ondernemers en durfkapitaalinvesteerders, wil een EU-breed juridisch kader bieden dat de uitbreiding van innovatieve bedrijven vergemakkelijkt. Het EU Inc-model wordt gepresenteerd als het Europese antwoord op de Amerikaanse Delaware C-Corp en biedt een flexibele structuur die grensoverschrijdende investeringen in startups kan stimuleren.  De huidige optie, Societas Europaea, is grotendeels mislukt omdat het te ingewikkeld is voor kleine bedrijven en startups.

Invloedrijke investeerders

Het EU Inc-initiatief, gelanceerd op 14 oktober, heeft al 11.000 handtekeningen verzameld en heeft de steun van invloedrijke investeerders zoals Niklas Zennström en Patrick Collison. Andreas Klinger, een van de opstellers van de petitie, wijst op de “fundamentele structurele problemen” voor startups in Europa, zoals de ingewikkelde regelgeving voor aandelenopties in verschillende EU-landen. Hij benadrukt dat de startup-gemeenschap dringend behoefte heeft aan deze nieuwe structuur en dringt aan op snelle en correcte implementatie.

De Franse startup- en VC-lobbygroep France Digitale stelde een gedetailleerd voorstel voor het 28e regime op. Men benadrukt het belang van een “verordening” in plaats van een “richtlijn”. Dit om eenheid te waarborgen en ongewenste nationale interpretaties te voorkomen. Er wordt gepleit voor een “1€-bedrijf” om de toegangsdrempel laag te houden. 

Bureaucratische uitdagingen

Er zijn echter nog veel hindernissen, vooral wat betreft de bureaucratische verschillen tussen EU-landen. Specialistisch advocaat Steve Jeitler uit Oostenrijk waarschuwt dat het hanteren van strenge kapitaalvereisten, zoals die in Oostenrijk en Duitsland, de aantrekkelijkheid van het EU Inc-model zou kunnen verminderen. Brexit vormt een bijkomende complicatie, maar er is hoop dat het VK een EU Inc-status zou kunnen accepteren. 

Sterker ecosysteem

Hoewel de weg nog lang en bureaucratisch uitdagend lijkt, is er brede consensus dat Europa actie moet ondernemen om internationaal concurrerend te blijven, met steun van zowel de Europese Commissie als industrie-experts.

De initiatiefnemers van EU Inc zien dit als een noodzakelijke stap die niet alleen startups ten goede komt, maar ook het Europese ecosysteem sterker en meer verenigd kan maken.