3min Ondernemen

Eerste Chief Sustainability Officers klaar om impact te maken

Eerste Chief Sustainability Officers klaar om impact te maken

De eerste twaalf studenten van de gecertificeerde Chief Sustainability Officer (CCSO) ontvingen hun certificaat. “Het was motiverend om te leren dat niemand precies weet wat de weg vooruit is binnen dit nieuwe werkveld.”

Om succes, innovatie en groei toekomstbestendig te maken, moeten organisaties duurzaamheid omarmen. Deze inzet moet verweven zijn in de kernwaarden en op alle niveaus worden geïntegreerd – van werknemers tot de bestuurskamer, en onder alle belanghebbenden. In de praktijk is dit echter een complexe uitdaging.

Om die reden lanceerde de Amsterdamse kennis- en netwerkorganisatie Outvie een CCSO-certificering. Het is de eerste in zijn soort in Nederland. Tijdens de afsluitende ceremonie bespraken Outvie opleidingsontwikkelaars, docenten en de 12 nieuw gecertificeerde CSO’s, de studenten, de uitdagingen en toekomst van hun rollen.

Op de agenda

“Duurzaamheid staat nu op de agenda van elk managementteam,” legt Outvie Managing Director Ermelinda Vermeulen uit. “Ons doel is het ontwikkelen van mensen, kennis, netwerken en vaardigheden om organisaties te ondersteunen bij hun duurzame transformatie.”

Binnenkort kunnen organisaties niet meer bestaan als zij duurzaamheid niet volledig integreren, geeft Carola Wijdoogen aan. Zij is hoofddocent van de onlangs afgeronde Certified Chief Sustainability Officer-certificeringsopleiding en auteur van het boek “7 Rollen voor duurzaam succes”. Duurzaamheid wordt inderdaad snel een licentie om te opereren: “Veel organisaties zijn alleen duurzaam in termen van naleving of risicoreductie, voornamelijk gericht op kostenreductie,” legt Wijdoogen uit. “Er zijn ook organisaties die duurzaamheid gebruiken als een strategische motor voor innovatie. En dan zijn er bedrijven die echt vooruitdenken en duurzaamheid gebruiken als een drijver voor nieuwe bedrijfsmodellen. Deze spelers weten dat als ze geen waarde toevoegen aan de samenleving, ze in de toekomst niet in bedrijf zullen zijn.” 

Duurzame praktijken 

De meeste organisaties maken momenteel de overgang naar meer duurzaamheid, of het nu gaat om beursgenoteerde bedrijven die zich voorbereiden op CSRD-rapportageverplichtingen of kleinere spelers die hun processen evalueren. Junion Hanenberg, oprichter van IntelligentFood, benadrukt het belang van duurzame praktijken in alle sectoren. “Grondstoffen zijn eindig, en klanten en werknemers eisen duurzame praktijken,” legt hij uit.

Een belangrijke uitdaging voor duurzaamheidsexperts is om het onderwerp hoger op de prioriteitenlijst van de bestuurskamer te krijgen. Marjolein Baghuis, Sustainability Strategy Consultant bij Catalyst for Positive Change, benadrukt dat duurzaamheid vertegenwoordigd moet zijn in elke bestuurskamer. “Belanghebbenden eisen meer van organisaties, en talent zal vertrekken als bedrijven niet aan duurzaamheid werken,” zegt ze.

Impact creëren

De pioniersgroep van 12 studenten van de intensieve achtdaagse CCSO-opleiding werd verenigd door een drang om impact te creëren. “Het was motiverend om te leren dat niemand precies weet wat de weg vooruit is binnen dit nieuwe werkveld,” zegt Cleo Diesveld, afgestudeerde van de opleiding.

Hands-on programma

De CCSO-opleiding is zeer praktisch, legt Outvie Product Director Mirela Mellone uit. “Dit hands-on programma stelt degenen die verantwoordelijk zijn voor duurzaamheid in staat om het onderwerp verder te brengen binnen hun organisaties.”

De diverse achtergronden van de nieuw gecertificeerde CCSO’s zorgen voor unieke perspectieven op hoe zij impact kunnen creëren. Hun nieuwe inzichten zullen hen in staat stellen om vol vertrouwen de verandering naar een duurzamere toekomst te leiden, wat hopelijk ook een positieve invloed zal hebben op de bredere samenleving.