Digi lanceerde in december zijn aanbod van mobiele diensten als vierde speler in België op de telecommarkt. De lage tarieven, van vijf euro per maand voor een aanzienlijke hoeveelheid mobiele data, overtuigden menig consument onmiddellijk. De kwaliteit van de diensten hebben dat effect niet.
Het gras bleek te groen bij Digi, als we de online gedeelde mening van verschillende overstappers erbij nemen. “Bye bye Digi en tot nooit meer”, schreef één van ze in de recensie op Trustpilot. ‘Ze’ zijn nog niet met al teveel. Van de momenteel 88 beschikbare reviews, werd er in 65 procent van de gevallen een score van twee sterren of minder op vijf uitgedeeld.
Traag of niet werkend mobiel internet
In de goedkoopste bundel van vijf euro per maand, zit 15 GB mobiele data verpakt. Veel van de ontevreden nieuwe klanten konden die bundel alleen nooit opgebruiken. Problemen met de verbinding die uren of dagen aanhielden of extreem traag internet, ligt hier aan de basis. Digi heeft overigens geen eigen mobiel netwerk, maar gebruikt dit van Proximus. Daarop wordt 4G aangeboden, 5G zou in de komende jaren beschikbaar komen via een eigen netwerk van Digi. Daarvoor moet de telecomoperator alleen nog aan de plaatsing van de zendmasten starten.
Volgens consumentenorganisatie Testaankoop zijn er nog geen redenen voor zorgen. Het aantal klachten valt mee en bovendien weegt het niet op tegen de voordelen. Zo wakkert een nieuwe telecomspeler de concurrentie aan. Dat was meteen voelbaar bij concurrerende lowbudget-operatoren die de prijzen lieten zakken of de hoeveelheid mobiele data optrokken. “We merken dat mensen meer nadenken over welk abonnement ze hebben en zelfs overstappen. Naar Digi, maar ook naar andere lowbudgetabonnementen zoals Hey en Mobile Vikings”, zegt woordvoerder Laura Clays aan De Morgen.
Lees ook: Kunnen andere telecomspelers volgen met de stuntprijzen van Digi?
Publicatie in Witte Gids
De problemen die online gedeeld worden, zijn echter ook van een andere, gevoeligere aard. Zo delen enkele bezorgde klanten dat hun persoonlijke gegevens plots te vinden waren in de digitale telefoonboek de Witte Gids. Het gaat om complete adressen, gekoppeld met naam en soms telefoonnummer.
Zonder toestemming van de Digi-klanten zijn dit illegale praktijken. Op het socialemediaplatform Reddit vragen gefrustreerde gebruikers zich dan ook af welke gerechtelijke acties zij kunnen ondernemen. Het is onduidelijk of de gegevens van alle nieuwe klanten werden gedeeld.
De pr-manager van Digi, Charlotte Marron, liet aan De Morgen weten dat dit inmiddels is rechtgezet. Zij wijst op een ‘menselijke fout’. “Alle relevante instanties zijn op de hoogte gesteld, en er is voorlopig ook geen verdere actie nodig van klanten. Wij verontschuldigen ons voor dit incident en nemen dit uiteraard serieus. Klanten die hierover nog vragen hebben kunnen altijd contact met ons opnemen via privacy@digi-belgium.be.”
Concurreren op kwaliteit
Zeker is wel dat Digi de situatie beter zo snel mogelijk aanpakt. “Als deze problemen zich blijven doorzetten, dan gaan de andere spelers Digi daar sowieso op afrekenen”, aldus Clays. Waar ze het financieel dan mogelijks niet kunnen winnen, zal de kwaliteit van de dienst worden uitgespeeld.
Ontevreden klanten die de situatie met Digi zelf willen bespreken, maken best voldoende tijd vrij in hun agenda. De klantendienst is namelijk overbezet door de grote instroom van nieuwe klanten. Dat levert volgens de reviews van het ontevreden (ex-)gebruikers een wachttijd op van minstens 45 minuten.