4min Security

Cyber Security Coalition viert tiende verjaardag met 1000+ leden

'De komende jaren willen we ons netwerk verder uitbreiden'

Cyber Security Coalition viert tiende verjaardag met 1000+ leden

De Cyber Security Coalition bestaat precies 10 jaar. Ze vieren hun verjaardag met meer dan duizend leden.

Wat in 2015 begon als een bescheiden ‘coalition of the willing’ is uitgegroeid tot een bloeiende community. “De Cyber Security Coalition is ontstaan uit een eenvoudig, maar krachtig idee: samenwerking is essentieel om cyberdreigingen het hoofd te bieden. Met een invloedrijk netwerk van cybersecurityprofessionals hebben we de innovatie en veerkracht in heel België versterkt. Maar het werk is zeker niet af,” zegt Jan De Blauwe, voorzitter van de Coalition al sinds 2017.

België was in 2015 één van de eerste Europese landen die met de Coalition een innovatieve triple helix-samenwerking tussen de private sector, overheid en academische wereld tot stand bracht. Het tienjarig jubileum werd donderdag gevierd in Brussel, in aanwezigheid van toonaangevende cybersecurity-experts, beleidsmakers, onderzoekers en professionals.

Belgische ondernemers vaak getroffen door cyberaanvallen

“Het belang van samenwerking tussen de private, publieke en academische sectoren kan niet genoeg benadrukt worden. Het is dit verenigde front dat ons in staat stelt om voorop te blijven lopen in de strijd tegen de steeds evoluerende cyberdreigingen en een veilige digitale toekomst op te bouwen,” benadrukt Miguel De Bruycker, algemeen directeur van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB), de federale dienst die de Belgische cyberstrategie uittekent en coördineert. “De Cyber Security Coalition is het levende bewijs van de kracht van dit partnerschap, en het CCB, als het Nationale Coördinatiecentrum voor België, blijft zich inzetten om samen met deze dynamische gemeenschap onze collectieve veerkracht te versterken.”

“Elke week worden Belgische ondernemingen geconfronteerd met meer dan 1000 cyberaanvallen. Het is een belangrijk onderdeel geworden van hun dagelijkse realiteit waar ze veel tijd en geld voor moeten vrijmaken. Ondernemingen moeten waakzaam blijven met het oog op de evolutie van dergelijke bedreigingen. Het VBO, dat een stichtend lid is van de Coalition, wil een actieve partner blijven bij het aangaan van de uitdagingen in verband met cybersecurity”, voegt Pieter Timmermans, CEO van het VBO, toe.

Vijf prioriteiten voor de komende jaren

Terwijl de Coalition blijft groeien, blijft de missie onveranderd: de cyberweerbaarheid versterken door sensibilisering, netwerking en kennisdeling. Voorzitter Jan De Blauwe: “De komende jaren willen we ons netwerk verder uitbreiden, met name in sleutelindustrieën zoals de chemie, de farmaceutische industrie en de logistieke sector – sectoren die momenteel ondervertegenwoordigd zijn in onze gemeenschap.”

Om België nog sterker en weerbaarder te maken, schuift de Cyber Security Coalition vijf prioriteiten naar voor, voor de komende jaren:

  • Bescherming van onze democratie blijft een topprioriteit. In een tijd van toenemende cyberdreigingen en desinformatie moeten we onze instellingen en democratische processen veiligstellen. Dit vereist een versterkte incident respons op alle niveaus: binnen de overheid, publieke instellingen en kritieke sectoren. Alleen door een snelle en gecoördineerde aanpak kunnen we cyberaanvallen effectief het hoofd bieden.
  • Gerichte investeringen in cybersecurity-expertise zijn essentieel, zowel binnen de academische wereld als de privésector, zodat België over de nodige kennis en middelen beschikt om producten en diensten te beschermen volgens internationale standaarden.
  • Nauwere samenwerking tussen onderzoek, industrie en overheid zal innovatie stimuleren en onze afhankelijkheid van buitenlandse technologieën verminderen. Daarnaast moeten we start-ups ondersteunen en innovatie bevorderen via strategische overheidsaankopen en nauwere samenwerking met EU-partners.
  • Vooroplopen in opkomende technologieën is cruciaal. AI en quantum computing veranderen het dreigingslandschap voor bedrijven en overheidsdiensten ingrijpend. Daarom moeten we een nationale cryptografie-strategie ontwikkelen, met aandacht voor crypto-agility en een soepele overgang naar post-quantum cryptografie, in nauwe samenwerking met het Europese cybersecurity agentschap ENISA.
  • De waardeketen integraal beschermen is noodzakelijk. Kwetsbaarheden bij één schakel kunnen hele netwerken in gevaar brengen. Daarom is het van groot belang om kmo’s te ondersteunen bij het versterken van hun cyberweerbaarheid. Gerichte bewustmakingscampagnes, slimme inkoopstrategieën en nauwere samenwerking met EU-partners zullen hierin een sleutelrol spelen.

“Door in te zetten op deze strategische pijlers, positioneren we België als een koploper in cybersecurity. We bouwen aan een digitale omgeving die niet alleen weerbaar is, maar ook vooruitstrevend, innovatief en veilig. De uitdagingen zijn groot, maar samen hebben we de expertise, visie en vastberadenheid om ze aan te pakken”, besluit Jan De Blauwe, voorzitter van de Cyber Security Coalition.

Tip: