Het IT-kanaal in de Benelux kijkt met groeiend optimisme naar de toekomst. De snelle ontwikkelingen in technologie, hoe complex die soms ook zijn, blijken een belangrijke aanjager van nieuwe kansen. Dat blijkt uit het onderzoek State of the Channel 2025 Benelux, dat is uitgevoerd in het kader van het wereldwijde rapport van de Global Technology Industry Association (GTIA).
Toenemende complexiteit
Dienstenleveranciers – van kleine managed service providers tot grote system integrators – zien de vraag naar hun expertise toenemen. Volgens GTIA is het vooral de toenemende complexiteit van technologie die zorgt voor een groeiende behoefte aan deskundige begeleiding. Wereldwijd ziet 58 procent van de respondenten dit als dé grote kans voor het kanaal. In de Benelux ligt dat percentage met 44 procent iets lager, maar nog altijd substantieel.
Adoptie van generatieve AI
Een andere belangrijke groeifactor is de adoptie van generatieve AI. Zo’n 46 procent van de respondenten uit de Benelux verwacht hiervan te kunnen profiteren, met name omdat klanten behoefte hebben aan begeleiding bij implementatie en gebruik. Ook cybersecurity (36 procent) en cloud computing (34 procent) worden genoemd als veelbelovende groeidomeinen.
Toch zijn er ook uitdagingen. De structurele krapte op de arbeidsmarkt drukt zwaar op het vermogen van IT-bedrijven om nieuwe kansen te benutten. Zo ziet 31 procent van de respondenten het gebrek aan gekwalificeerde IT-professionals als een rem op verdere groei. Ook de constante veranderingen binnen het cybersecurity-landschap zorgen voor extra druk op het kanaal.
Cybersecurity-diensten
GTIA vroeg ook naar de gebieden met de meeste omzet- en winstmogelijkheden. Cybersecurity-diensten voeren de lijst aan, gevolgd door AI-services, data-oplossingen en digitale marketing. Wanneer gekeken wordt naar marge, komen AI-diensten, integratie-services en digitale marketing als koplopers naar voren.
Volgens Carolyn April, vice-president van GTIA, zal het kanaal zich blijven ontwikkelen door nieuwe technologieën als AI te omarmen. Ook verwacht zij dat IT-dienstverleners steeds beter grip krijgen op domeinen als cybersecurity, waar de dreigingen complex en voortdurend in beweging blijven. Met deze inzichten lijkt het erop dat het IT-kanaal in de Benelux niet alleen de storm van technologische verandering doorstaat, maar juist de wind in de zeilen krijgt. Mits men de juiste expertise weet aan te trekken én behouden.