Op welke manier kan AI-technologie patiënten met burn-out en depressie ondersteunen? Met deze vraag gaat het nieuwe project D-Stress van de KU Leuven de komende twee jaar aan de slag. Belgisch IT-bedrijf Cegeka werkt ook mee aan het project, waarschijnlijk om de technologische kennis te delen en bij te leren op dit gebied.
Verwacht wordt dat AI nuttig kan zijn voor continue opvolging van patiënten. Dit zou vorm krijgen in een digitale gesprekspartner die steeds paraat is voor de patiënt. Afspraken met een professionele hulpverlener worden niet vervangen, maar slechts aangevuld. Dit omdat AI geen beslissingen zal nemen over het traject en de ondersteuning die nodig is voor de patiënt.
Slimme armband
In het onderzoek wordt er nog gebruik gemaakt van een slimme armband. Deze meet bepaalde zaken bij de patiënten, zoals de hartritmevariabiliteit. Deze data zal worden aangevuld met de ervaringen van de deelnemers, die zij delen in vragenlijsten. Het onderzoek wil op deze manier bepalen welke parameters het best aan een burn-out of depressie te linken zijn.
De data zal voor de patiënten inzichtbaar zijn via een mHealth-app. Belangrijker is dat zij daar advies en interventies op maat vinden. Dit om handvaten te bieden om stress die patiënten ervaren te controleren.