De economische vooruitzichten zijn niet goed, maar Belgische bedrijven zeggen toch te willen investeren. Tegelijk vreest 38 procent van de bedrijfsleiders economische malaise.
Dat blijkt uit de bedrijfsbarometer van consultacybedrijf BDO. Volgens die barometer staat er bij 56 procent groei en investeringen op de planning. Dit lijkt haaks te staan op de vrees voor handelsoorlogen en andere malaise die er ook is. Want 36 procent is bang voor een recessie en 43 procent is van mening dat de verzwakte concurrentiepositie van België en Europa vanwege de door de VS aangekondigde handelsbarrière een negatieve impact gaat hebben op het bedrijfsleven.
Aan de andere kant denkt 34% van de ondernemers dat het wel losloopt of beperkt zal blijven tot slechts een aantal sectoren (denkt 39%). Verder gelooft 36 procent de opgedane kennis en expertise goede troefkaarten zijn om de slechte economische vooruitzichten het hoofd te bieden.
Meerderheid heeft concrete groeiplannen
Een ruime meerderheid van de bedrijven laat zich dan ook niet afschrikken. Uit de barometer blijkt dat 56% van de bedrijven concrete groeiplannen heeft. Dat is wel minder dan de 58 en 61 die in 2024 en 2023 werden gemeten. Verder blijkt dat 35 procent de business liever stabiel wil zien te houden. Tien procent denkt zelfs aan downsizing of zelfs helemaal stoppen.
Die groeiplannen van veel bedrijven gaan gepaard met investeringen. Dit jaar gaan Belgische bedrijven vooral investeren in het verder uitbouwen van hun corporate merk (42%, vs 33% in 2023). Ze willen ook extra personeel werven (39%, vs 31% in 2023) en personeel in het kader van een nieuwe strategie of aanbod (36%, vs 27% in 2023). Bedrijven investeren ook graag in verdere digitalisering (31%, vs 28% in 2023) en nieuwe producten/diensten (28%, vs 23% in 2023).
Groene investering staan onderaan het lijstje
Ook branding (26%) blijft een belangrijk aandachtspunt in de investeringsstrategie. Onderaan het prioriteitenlijstje staan investeringen in groene energie. Daar wil een vijfde van de bedrijven in 2025 op inzetten. Dat is waarschijnlijk ook omdat 46 procent denkt dat ook dit jaar de energieprijzen torenhoog zijn en verder zullen stijgen. Bedrijven zien ook ‘de energiecrisis’ en de ‘verstrenging van de duurzaamheidsnormen’ als belangrijke obstakels.
Bijna de helft van de bedrijven is van plan om investeringen van meer dan 100.000 euro te doen. Familiebedrijven leveren daar een belangrijk aandeel aan. Van hen geeft 55 procent aan dat ze de komende drie jaar meer dan 100.000 euro willen investeren. Voor 10 procent is dat zelfs tussen 1 en 10 miljoen euro. Die investeringen komen vooral uit eigen kapitaal (50%), of via banken (28%). Tien procent van de bedrijfsleiders overweegt fondsenwerving bij vrienden en trouwe fans van het bedrijf of merk. Deze crowdfundingsacties komen dubbel zo vaak als in voorgaande jaren.
Tip:
- Zalando kritisch over EU-techregels