Bachelorstudent Klinische Technologie Casper van Eijck (28) is de eerste bachelorstudent Klinische Technologie met een doctorsgraad. Hij verdedigde dinsdag zijn proefschrift aan het Erasmus MC. Voor zijn werk maakte hij flink gebruik van Big Data.
Van Eijck promoveerde op de interactie tussen alvleesklierkanker en het immuunsysteem. De afgelopen jaren zocht de promovendus naar aanknopingspunten voor betere therapieën voor alvleesklierkanker. Hij voerde het onderzoek uit in het Tumor Immuno-Pathology (TIP) Laboratorium van de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC. Daarbij kwamen zijn technische kennis van big data en analyses én zijn klinische bagage goed van pas. Die deed hij op tijdens de bachelor Klinische Technologie, een gezamenlijke opleiding van de TU Delft, het Erasmus MC en het LUMC waarin geneeskunde en techniek samenkomen.
Van Eijck pluisde de onderzoeksresultaten uit van een eerdere nationale studie naar alvleesklierkanker. De PREOPANC-studie, van de Dutch Pancreatic Cancer Group. De PREOPANC-studie focuste zich op patiënten bij wie alvleesklierkanker nog niet was uitgezaaid en die in aanmerking kwamen voor chirurgie. Het doel was om te bepalen of een voorbehandeling met een combinatie van chemotherapie en radiotherapie vóór de operatie betere resultaten gaf dan alleen een operatie.
Betere overlevingskans
Uit de eerste resultaten bleek dat patiënten die werden voorbehandeld een betere overlevingskans hadden. Van Eijck ontdekte binnen deze patiëntengroep dat vrouwen een nog betere overlevingskans hadden dan mannen. Maar waarom?
Op zoek naar een verklaring analyseerde van Eijck tumorweefsel van de patiënten. ‘We hebben met de NanoString-techniek gekeken naar het immuunsysteem in de tumor’, vertelt hij. ‘We ontdekten dat de micro-omgeving waarin de alvleeskliertumor groeit, bij vrouwelijke patiënten anders is dan die bij mannelijke patiënten. Het immuunsysteem van vrouwen lijkt effectiever in het bestrijden van de tumor dan dat van de mannen.’
Van Eijck blijft betrokken bij wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut. Hij hoopt na 2025 meer patiëntstudies te gaan doen. Maar eerst komt nu de master Technical Medicine. De technische coschappen wachten.
Lees ook:
- Monitoring van patiënten met hersentumor met nieuwe app
- Benut werken in de Cloud optimaal