4min Financieel

Apple verliest 638 miljard dollar aan marktwaarde door importheffingen

Apple verliest 638 miljard dollar aan marktwaarde door importheffingen

De marktwaarde van Apple blijft maar dalen. Eerst door de nieuwe importheffingen voor goederen uit China, daarna door dreigende uitspraken van Donald Trump over een extra importheffing van 50 procent op Chinese goederen. In slechts drie handelsdagen heeft het technologiebedrijf maar liefst 638 miljard dollar aan marktwaarde verloren, een van de grootste dalingen in de geschiedenis van het bedrijf. Apple is bijzonder kwetsbaar in deze situatie omdat het merendeel van zijn producten in China wordt gemaakt.

De beurskoers van Apple is maandag opnieuw met 3,7 procent gezakt, waarmee de totale daling over drie handelsdagen op 19 procent komt. Deze dramatische val werd in gang gezet door aankondigingen van Trump over nieuwe importheffingen op producten uit verschillende landen, waaronder China.

Van 223 dollar naar 181 dollar in recordtempo

Voordat de nieuwe tariefplannen bekend werden gemaakt, werd een Apple-aandeel nog verhandeld voor $223,89. Nadat bekend werd dat de belangrijkste toeleveranciers van Apple werden getroffen door zware importheffingen, zakte de koers naar $181,46. Wat Apple’s marktwaarde laat dalen met 638 miljard dollar. Deze scherpe daling weerspiegelt de zorgen van investeerders over de toekomstige winstmarges en verkoopcijfers van het techbedrijf.

De huidige situatie toont hoe afhankelijk Apple is geworden van zijn Chinese toeleveringsketen. Terwijl Apple begin dit jaar nog positieve verkoopverwachtingen had, dreigt de handelsoorlog tussen de VS en China, maar ook de rest van de wereld nu roet in het eten te gooien.

China centraal in Apple’s toeleveringsketen

In de potentiële handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China behoort Apple tot de meest kwetsbare bedrijven. Het overgrote deel van Apple’s supply chain bevindt zich in China, waar de meeste high-end telefoons en apparaten van het bedrijf worden geproduceerd.

Hoewel Apple pogingen heeft ondernomen om zijn productie te spreiden naar landen als India, Vietnam en Brazilië, is dit proces traag en complex. De Chinese toeleveringsketen is enorm schaalbaar en efficiënt. De grote vraag is ook waar Apple de productie naartoe zou moeten verplaatsen, aangezien alle landen te maken hebben met importheffingen. Apple zou de productie naar de VS kunnen verplaatsen, dan is het verlost van de importheffingen. De productiekosten zijn echter wel vele malen hoger in de Verenigde Staten dan in China, dus de vraag is of de marge daar überhaupt beter van wordt.

Escalatie van handelstarieven

De Chinese import naar de VS wordt momenteel al getroffen door een tarief van 54 procent. Als reactie hierop heeft China een heffing van 34 procent ingesteld op Amerikaanse producten. Donald Trump heeft nu gedreigd met een extra importheffing van 50 procent als China zijn vergeldingsmaatregelen niet intrekt. Dat doet de koers van Apple geen goed.

Mocht de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China verder escaleren dan zouden de heffingen op Chinese import boven de 100 procent kunnen stijgen. Dat zou desastreus zijn voor Apple. Analisten waarschuwen nu al dat Apple de prijs van iPhones mogelijk met 43 procent moet verhogen om de nieuwe tarieven te compenseren. Een alternatieve strategie zou kunnen zijn om meer productie te verplaatsen naar Brazilië, waar slechts een importheffing van 10 procent geldt.

Effect op Europa onduidelijk

Het is vooralsnog onduidelijk wat deze importheffingen betekenen voor de Europese markt. In principe kan Apple de producten gewoon rechtstreeks importeren vanuit China in Europa zonder de hoge importheffingen die in de VS gelden. Apple en veel andere hardware fabrikanten hanteren soortgelijke verkoopprijzen in Europa en de Verenigde Staten. De vraag is of ze dat los willen laten. Het zou kunnen betekenen dat Europeanen indirect gaan betalen voor de importheffingen in de VS, zodat Apple zijn producten in de VS niet extreem duur hoeft te maken.

Europese organisaties die producten exporteren naar de Verenigde Staten moeten een heffing van 25% betalen. Europa heeft aangegeven te willen onderhandelen met Trump, mocht dat niet lukken kondigt Europese Commissie morgen, woensdag 9 april, vergelijkbare heffingen aan voor organisaties in de Verenigde Staten die producten naar Europa willen exporteren.

De komende weken zullen cruciaal zijn om te zien of de situatie verder escaleert. Of dat China toch een deal weet te sluiten met Trump en er een diplomatieke oplossing komt.