Op donderdag 17 april heeft een federale rechter in de Verenigde Staten geoordeeld dat Google, onderdeel van Alphabet Inc., illegaal twee markten voor online advertentietechnologie domineert. Deze uitspraak vormt een stevige klap voor het techbedrijf en opent de deur voor verdere juridische stappen, waaronder een mogelijke gedwongen opsplitsing van delen van Google’s advertentiediensten.
Rechter Leonie Brinkema van de rechtbank in Alexandria, Virginia, concludeerde dat Google “opzettelijk monopoliemacht heeft verworven en behouden” binnen de markten voor publisher ad servers en advertentiebeurzen (ad exchanges). Deze technologieën vormen de kern van hoe online advertenties worden verkocht en weergegeven, en zijn essentieel voor websites om inkomsten te genereren.
Advertentietechnologie
Volgens de rechter heeft Google niet alleen concurrenten buitengesloten, maar ook uitgevers, de marktwerking en uiteindelijk de consumenten geschaad. “Deze uitsluitingspraktijken hebben aanzienlijke schade toegebracht aan zowel de uitgevers als aan het vrije verkeer van informatie op het internet”, aldus Brinkema.
Historische overwinning
Hoewel het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) niet kon aantonen dat Google ook een monopoliepositie had in advertentienetwerken aan de adverteerderszijde, beschouwt men de uitspraak toch als een “historische overwinning”. Pamela Bondi, Amerikaans procureur-generaal, benadrukte dat de regering vastbesloten is om de macht van grote technologiebedrijven in te perken, ter bescherming van vrije markten en vrije meningsuiting.
Google heeft laten weten in beroep te gaan tegen de uitspraak. Volgens Lee-Anne Mulholland, vicepresident regelgevingszaken bij Google, biedt het bedrijf adverteerders en uitgevers juist keuze, eenvoud en effectiviteit. De aandelen van Alphabet daalden na de uitspraak met 1,4 procent.
De DOJ pleit er inmiddels voor dat Google op z’n minst Google Ad Manager moet afstoten, inclusief zowel het advertentieplatform als de advertentiebeurs. Dit zou marktwerking moeten herstellen.
Keerpunt
Volgens marktanalisten markeert deze uitspraak een belangrijk keerpunt voor Google en mogelijk voor de gehele techsector. Grote spelers zoals Meta, Amazon en Apple liggen immers ook onder vuur vanwege vermeende monopolistische praktijken. Het Amerikaanse antitrustbeleid blijkt daarmee een zeldzaam punt van politieke eensgezindheid over partijgrenzen heen.