De voorzitter van de Amerikaanse House Judiciary Committee, Jim Jordan, heeft de Europese antitrustchef Teresa Ribera opgeroepen om duidelijkheid te geven over de handhaving van de EU-regels die Big Tech-bedrijven aan banden leggen. Volgens Jordan lijken deze regels zich specifiek te richten op Amerikaanse technologiebedrijven, wat volgens hem oneerlijke concurrentie in de hand werkt.
Deze eis kwam slechts twee dagen nadat de Amerikaanse president Donald Trump een memorandum ondertekende waarin hij aankondigde dat zijn regering de Europese Digital Markets Act (DMA) en Digital Services Act (DSA) nauwlettend zal onderzoeken. In dit memorandum waarschuwde Trump dat deze regelgeving de manier dicteert waarop Amerikaanse bedrijven met consumenten in de EU omgaan.
Strengere regels voor Big Tech
De Digital Markets Act stelt een reeks verplichtingen en verboden vast voor grote technologiebedrijven zoals Alphabet, Amazon, Apple, Booking.com, ByteDance, Meta Platforms en Microsoft. Het doel van deze wetgeving is een eerlijker speelveld te creëren en consumenten meer keuzevrijheid te bieden.
Jordan uitte in zijn brief aan Ribera zorgen over de gevolgen van de DMA. “Wij maken ons zorgen dat de DMA specifiek Amerikaanse bedrijven treft”, schreef Jordan. Hij betoogde dat deze regelgeving de betrokken ondernemingen opzadelt met zware verplichtingen, terwijl Europese bedrijven mogelijk een concurrentievoordeel behalen. De brief werd mede ondertekend door Scott Fitzgerald, voorzitter van de subcommissie voor de administratieve staat, regelgevingshervorming en antitrust.
Hoge boetes
Een specifiek punt van kritiek in de brief is de hoge boetes die de EU kan opleggen bij overtreding van de DMA. Bedrijven riskeren boetes tot tien procent van hun wereldwijde jaaromzet als ze de regels overtreden. Jordan en Fitzgerald betoogden dat deze boetes twee doelen dienen: het dwingen van bedrijven om wereldwijd Europese standaarden te volgen en het opleggen van een ‘Europese belasting’ aan Amerikaanse bedrijven.
Daarnaast uitten de politici zorgen dat bepaalde DMA-vereisten indirect China kunnen bevoordelen. “Deze regels, samen met andere bepalingen in de DMA, remmen innovatie, ontmoedigen onderzoek en ontwikkeling, en stellen grote hoeveelheden waardevolle bedrijfsgegevens bloot aan zowel Europese concurrenten als potentiële vijandige naties”, aldus de brief.
Spanning tussen VS en de EU
Deze kritiek markeert een nieuw hoofdstuk in de voortdurende spanningen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie over de regulering van Big Tech. De EU heeft de afgelopen jaren strengere wetgeving geïntroduceerd om de marktdominantie van grote technologiebedrijven te beperken en de privacy van consumenten te beschermen. Amerikaanse beleidsmakers en bedrijven beschouwen deze maatregelen echter vaak als protectionistisch en nadelig voor hun industrie.
De reactie van de Europese Commissie op deze kritiek zal cruciaal zijn voor de toekomstige trans-Atlantische betrekkingen op het gebied van technologie en digitale regelgeving.