Amazon heeft een last-minute bod uitgebracht om TikTok over te nemen. De deadline die door Trump is gezet nadert, anders dreigt een TikTok verbod in de Verenigde Staten. Verschillende betrokkenen bij de gesprekken lijken het bod van Amazon echter niet serieus te nemen. Het e-commercebedrijf is de nieuwste partij in de strijd om de toekomst van TikTok in Amerika.
De Amerikaanse president Trump heeft aangegeven dat het bod is ingediend via een brief gericht aan vice-president JD Vance en minister van Handel Howard Lutnick. Het laatkomende bod van Amazon onderstreept de hectische onderhandelingen die momenteel in Washington plaatsvinden over het Amerikaanse deel van TikTok.
Nationale veiligheidszorgen
Beleidsmakers van beide partijen in de VS hebben grote zorgen geuit over de nationale veiligheid vanwege het Chinese eigenaarschap van de app. Vorig jaar is een wet aangenomen die een verkoop van TikTok afdwingt, die aanvankelijk in januari in werking zou treden.
President Trump, die herhaaldelijk heeft beloofd de app te redden ondanks de veiligheidszorgen, heeft de handhaving van de wet uitgesteld tot aanstaande zaterdag. Dit ondanks het feit dat het Hooggerechtshof de wet unaniem heeft bekrachtigd.
De president heeft een bijeenkomst gepland met hoge functionarissen om de toekomst van TikTok te bespreken. Volgens ingewijden overwegen ze een deal waarbij Amerikaanse investeerders zoals Oracle en Blackstone betrokken zijn, zonder dat er sprake is van een formele verkoop. Het is echter onduidelijk of zo’n constructie zou voldoen aan de voorwaarden van de federale wetgeving.
Lees ook: Trump beslist vandaag over voorstel voor overname TikTok
Amazon niet de eerste retailer met interesse
Amazon is niet de eerste retailer die interesse toont in de video-app. In 2020, toen TikTok voor het eerst onder druk stond om aan Amerikaanse eigenaars te verkopen, deden Microsoft en Walmart samen een bod op het bedrijf.
Hoewel Amazon niets publiekelijk heeft gedeeld over een mogelijk overnamebod, is er wel een duidelijke connectie met TikTok. De video-app, die 170 miljoen gebruikers in de Verenigde Staten telt, is uitgegroeid tot een belangrijk platform voor online winkelen. Influencers op het platform raden vaak producten aan via Amazon-links, waarbij ze een percentage van de transacties ontvangen.
Amazon had eerder geprobeerd een soort TikTok-kloon genaamd Inspire in zijn eigen app te bouwen. Dit was intern een belangrijk initiatief, maar werd algemeen gezien als weinig succesvol in het aantrekken van shoppers. Het bedrijf heeft de functie dit jaar uit de app verwijderd.
Veel interesse, maar TikTok staat niet te koop
Naast Amazon hebben ook miljardair Frank McCourt en Jesse Tinsley, oprichter van het salarisbedrijf Employer.com, interesse getoond in TikTok. Vorige week zei Trump nog dat er “veel potentiële kopers” zijn en dat er “enorme belangstelling is voor TikTok”.
TikTok zelf blijft volhouden dat het niet te koop is. Het bedrijf geeft aan dat de Chinese overheid een deal zou blokkeren. Met de deadline van zaterdag in zicht, wordt het steeds spannender of er een oplossing komt die zowel aan de Amerikaanse wetgeving als de Chinese belangen voldoet.