De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) biedt ongekende mogelijkheden, maar brengt ook forse uitdagingen met zich mee op het gebied van energieverbruik. Volgens een nieuw rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) is het energieverbruik van datacenters wereldwijd, met name door AI-toepassingen, hard op weg te verdubbelen. Tegen 2030 zouden datacenters maar liefst drie procent van de totale wereldwijde elektriciteitsconsumptie kunnen opslokken. AI-specifiek gebruik is verantwoordelijk voor meer dan de helft van die groei.
Energie
Sommige moderne datacenters verbruiken nu al evenveel stroom als 100.000 huishoudens. De ‘hyperscalers’ van de toekomst zouden tot twintig keer zoveel kunnen vragen. Hoewel de IEA verwacht dat tegen 2030 de helft van die energie uit hernieuwbare bronnen komt, blijft de andere helft afhankelijk van kolen, kernenergie en gascentrales. Met alle klimaatgevolgen van dien. Toch ziet het IEA ook kansen. AI kan namelijk bijdragen aan efficiëntere energiesystemen, betere weersvoorspellingen voor wind- en zonneparken, en sneller het lekken van infrastructuur detecteren. Ook in de logistiek en stadsplanning kan AI optimalisaties doorvoeren, en zelfs helpen bij de ontwikkeling van nieuwe groene materialen voor bijvoorbeeld batterijen.
Maar, zo waarschuwt de IEA: zonder duidelijke regulering, stimuleringsmaatregelen en kaders van overheden blijven deze voordelen marginaal. “De netto-impact van AI op uitstoot, en dus op klimaatverandering, hangt af van hoe we AI inzetten”, aldus het rapport.
Energiehonger
Niet iedereen is overtuigd. Onderzoekers zoals Alex de Vries van de VU Amsterdam vrezen dat het IEA de groei van AI’s energiehonger onderschat. Energie-minister Claude Turmes van Luxemburg vindt zelfs dat de IEA te optimistisch is en de politieke realiteit uit het oog verliest.
Datacenters
Naast AI zijn er andere, bewezen manieren om het stroomverbruik van datacenters terug te dringen. Innovaties zoals immersiekoeling (van bedrijven als Asperitas, Submer en Iceotope) en het hergebruiken van restwarmte (zoals DeepGreen doet) bieden perspectief – mits ze snel opgeschaald worden.
Op 19 en 20 juni zal dit debat doorgaan tijdens de TNW Conference in Amsterdam. Wie erbij wil zijn, kan met de kortingscode TNWXMEDIA2025 30 procent besparen op een ticket.