2min Security

“30.000 fraudemeldingen, met meestal een digitale component”

“30.000 fraudemeldingen, met meestal een digitale component”

De stijgende lijn van het aantal fraudemeldingen bij de Fraudehelpdesk zette zich in de eerste helft van 2024 voort. Criminelen gebruikten in bijna alle gevallen digitale communicatievormen.

In de afgelopen 6 maanden ontving de Fraudehelpdesk bijna 30.000 fraudemeldingen. Dit betekent een stijging met 38 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Een deel van deze melders was ook financieel gedupeerd. Zij meldden voor ruim 27 miljoen euro aan schade. Dat bedrag is ruim 44 procent hoger dan in de eerste helft van 2023. Daarnaast kreeg de Fraudehelpdesk via hun geautomatiseerde valse-e-mailcheck een kleine 300.000 verdachte e-mails toegestuurd.

Eerst contact via phishingmail

De stijging van het totaal aantal fraudemeldingen was zichtbaar binnen een aantal verschillende fraudevormen. Denk daarbij aan (bank)helpdeskfraude en beleggingsfraude.

Bankhelpdeskfraude begint steeds vaker met een phishingmail. Hierin vraagt men naar persoonlijke gegevens als de naam, het bankrekeningnummer en een telefoonnummer van het slachtoffer. Wanneer die de gegevens invult, belt een ‘nep-bankmedewerker’. Die vertelt dat het slachtoffer mogelijk reageerde op een phishingmail, omdat de bank nu een dreiging ziet op de rekening. Vaak geloven mensen direct dat dit echt waar is, omdat ze toch wat twijfelden over die e-mail. De financiële schade door deze werkwijze was bijna 5 miljoen euro.

Beleggingsfraude zorgde opnieuw voor een piek in gemelde financiële schade. Die bedroeg een kleine 14 miljoen euro. Dat is in een halfjaar bijna evenveel als in heel 2022 werd gemeld. Een belangrijke oorzaak voor deze stijging is de geraffineerde combinatie met datingfraude, waarvoor de media het afgelopen half jaar veel aandacht hadden. Een zogenaamde online-datingpartner verleidt de gedupeerde geraffineerd om óók te gaan beleggen. 

Investeren in cryptovaluta

Een andere opvallende werkwijze die per individu tot veel financiële schade leidt, heeft de maken met frauduleus thuiswerk. Geïnteresseerden in bijverdienen vanuit huis, kunnen via een online omgeving ‘taken’ uitvoeren. Deze taken bestaan uit het reviewen of beoordelen van producten of diensten die zij meestal helemaal niet gebruikt hebben. Wanneer de thuiswerkers niet genoeg taken hebben afgerond binnen een bepaalde tijd, moeten ze zelf iets bijbetalen. 

Soms beloven criminelen dat de slachtoffers extra geld kunnen verdienen wanneer zij zelf geld inleggen. Ook bestaat er de mogelijkheid online te investeren in cryptovaluta. In het onlineaccount lijkt een aardige winst zichtbaar. Maar deze winst of een salaris ontvangen de deelnemers nooit.