74 procent van de Belgische bedrijven en overheidsinstellingen blijft digitalisering als iets essentieel beschouwen. Drie zaken houden de ambities alleen tegen: een kennisgebrek, het ontbreken van een incident response plan en te hoge regeldruk.
Belgische bedrijven en overheden staan voor verschillende uitdagingen om digitaal te transformeren. Dit blijkt uit een onderzoek van Profacts in opdracht van Beltug. Aan het onderzoek namen ongeveer 1.150 ICT-beslissingsnemers deel.
Drie uitdagingen
In het algemeen duidt het onderzoek op drie uitdagingen. Niet alle Belgische bedrijven en overheden ervaren de moeilijkheden in dezelfde mate. Het ontbreken van een incident response plan speelt bijvoorbeeld voornamelijk bij kleine bedrijven. Slechts 38 procent geeft daar aan in orde te zijn, terwijl dit bij grote organisaties 92 procent is.
Een andere uitdaging is een gebrek in kennis, met in het bijzonder op het gebied van IT. 47 procent van de kleine en 32 procent van de grote organisaties loopt hiertegenaan. “Het is jammer te zien dat een tekort aan mensen en kennis bedrijven tegenhoudt, zeker nu aanwervingen vaak bevroren blijven door de economische situatie”, stelt Beltug-CEO Danielle Jacobs. Het gemis aan mensen en budget treft 43 procent van de kleine en zelfs 66 procent van de grote bedrijven.
Onder Belgische ICT-beslissingsnemers hebben vooral zij die in een grote organisatie werken een grote regeldruk. 55 procent onder hun ervaart de druk hoog tot zeer hoog.”Dit kost bedrijven tijd en middelen, die niet naar innovatie of beveiliging kunnen gaan”, vult de CEO aan. Visma wijdde een volledig onderzoek aan de administratieve lasten bij Belgische ondernemingen. Die studie toont aan dat de administratieve last voor Belgische ondernemers enorm hoog is, zeker in vergelijking met buurland Nederland.
Tip! Administratieve lasten slurpen werkuren op van Belgische ondernemers
Bezorgdheden rondom de cloud
In een ander onderdeel van de studie is Beltug ingegaan op de zaken waar ICT-beslissingsnemers van wakker liggen. De veiligheid van bedrijfsdata in de cloud blijkt voor de meesten een zorg (87%). Wie de verantwoordelijkheid over de data draagt, blijkt hier geen effect op te hebben. In grote ondernemingen wordt dit doorgaans met interne specialisatie opgevangen, terwijl bij kleine ondernemingen een IT-dienstverlener onder de arm wordt genomen.
De cloud blijkt tegelijk ook minder populair te wroden. Een ‘cloud-first’-strategie verliest aan populariteit, doordat bedrijven zelf meer de controle willen behouden. Bij cybersecurity-spelers in België blijkt deze strategie dan weer niet afgeschreven te zijn. Proximus NXT volgt bijvoorbeeld deze benadering en kon onder andere hierdoor een groot contract met de Federale Overheidsdiensten binnenhalen.