Milieu-impact van IT? Veel organisaties hebben geen idee

Milieu-impact van IT? Veel organisaties hebben geen idee

De helft van alle organisaties zegt geen idee te hebben hoeveel energie hun IT-infrastructuur eigenlijk kost. Voor zestig procent geldt dat ze evenmin weten wat de milieu-impact is van IT in het algemeen. Dat blijkt uit onderzoek van MarktEffect in opdracht van dienstverlener Conclusion onder honderden IT-beslissers en duurzaamheidsspecialisten.

Uit het onderzoek komt naar voren dat IT’ers en hun collega’s die zich bezighouden met duurzaamheidsvraagstukken, nogal eens langs elkaar heen praten of elkaar onvoldoende weten te vinden. Iets minder dan de helft van de IT-chefs (47 procent) is van mening dat hun eigen afdeling de collega’s begrijpt die over duurzaamheid gaan.

Andersom zijn de ‘duurzaamheidsbeïnvloeders’ kritischer over deze samenwerking: slechts 35 procent vindt dat beide bloedgroepen dezelfde taal spreken. Een kleine meerderheid (52 procent) van de IT’ers is best te spreken over het contact dat er wél is, maar in één op de acht gevallen ontbreekt dergelijk contact volkomen.

Niet te bescheiden

Opvallend is ook dat IT’ers zichzelf hoger inschatten dan de collega’s uit de duurzame hoek, zowel op het gebied van eigen kennis als de mate waarin ze al impact maken. Zo antwoordt 43 procent van de IT’ers bevestigend op de vraag of ze voldoende kennis hebben op het gebied van wet- en regelgeving omtrent duurzaamheid. Bij de duurzaamheidsspecialisten vindt slechts 34 procent dat van zichzelf.

Van de IT’ers zegt 60 procent bovendien dat hun organisatie de mogelijkheden van IT al benut om duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Van de collega’s die juist voor deze materie zijn aangesteld, is 49 procent het daarmee eens. Ook op de vraag of ze inzicht hebben op welke manier IT daadwerkelijk bijdraagt aan dergelijke doelstellingen, antwoorden de IT’ers vaker bevestigend: 51 procent tegen 39 procent van hun duurzame collega’s.

Verder zeggen IT’ers vaker bekend te zijn met de milieu-impact van hun werkveld en stellen ze vaker dat ze meer zouden investeren in duurzame IT “als het aan hen zou liggen”.

IT is soms blinde vlek

Beide groepen zien wel brood in verdere samenwerking om het milieu te sparen en kostenefficiënter om te gaan met de IT-infrastructuur, al ligt de focus bij duurzaamheidsafdelingen vaker ergens anders. Bedrijfsbeleid op dit gebied is nogal eens gericht op zaken als afvalvermindering, blijkt uit het onderzoek van Conclusion. Van de 62 procent van de organisaties met een duurzaamheidsstrategie is dit het vaakst genoemd als belangrijk thema voor zowel dit jaar als de komende vijf jaar.

Desondanks zijn ook zaken als energiegebruik verminderen en CO2-uitstoot beperken belangrijk voor organisaties. Hier kan IT een belangrijke rol kan spelen, al is die rol voor ruim één op de vijf duurzaamheidsbeïnvloeders geen prioriteit voor 2024. Hier lijkt sprake van een blinde vlek.

Tip: Duurzaamheid staat nog steeds laag op de agenda van organisaties: wat te doen?

Uitstoot blijft groeien

IT-infrastructuren zoals serverparken vragen juist veel energie en stoten onbehoorlijk veel CO2 uit. Dat gaat de komende jaren niet minder worden. Zo is de CO2-uitstoot van Google bijvoorbeeld bijna verdubbeld in de afgelopen vijf jaar. Volgens het bedrijf komt dat door de verhoogde vraag naar AI.

De verwachting is dat steeds meer bedrijven hun eigen of aangepaste AI-modellen gaan trainen, bijvoorbeeld met bedrijfseigen data. Of ze dat nu ‘on-premises’ doen, dus op hun eigen servers, of daarvoor de diensten inschakelen van grote publieke cloudspelers als Google, AWS (Amazon) of Azure (Microsoft), de energiebehoefte is er niet minder om. Overigens is AWS aanzienlijk optimistischer over hun eigen milieuvriendelijkheid. De cloudreus zegt dat het afgelopen jaar al volledig draaide op hernieuwbare energiebronnen.

Gedragsverandering kansrijk

In welke mate leveranciers van hard- en software een rol moeten spelen in verduurzaming van bedrijven, denken de onderzochte groepen onderling verschillend. Ja, zegt 54 procent van de IT’ers, net als 44 procent van de duurzaamheidsafdeling. Maar een aanzienlijk deel vindt dus ook dat dit vooral een zaak is voor de organisatie zélf.

De grootste kansen liggen volgens IT’ers op het gebied van gedragsverandering en het vergroten van de kennis van medewerkers. Maar IT vertalen naar een (bijdrage aan een) duurzaam product of dienst? Daar heeft bijna de helft van beide groepen de technische of inhoudelijke kennis niet voor, zeggen ze zelf.

‘Transitie kan niet zonder IT’

Dat er zo weinig inzicht is in het energieverbruik van IT en de impact daarvan op het milieu is opvallend, vindt Maaike Maranus – van de Vrande, Director Sustainability bij Conclusion. “Een duurzaamheidstransitie zonder IT mee te nemen is namelijk niet compleet”, zegt zij.

“IT heeft een grote, onzichtbare impact op mens en milieu. Tegelijkertijd kun je ongelofelijk veel positieve impact maken met IT, als je het maar goed inzet. Als IT-afdeling is het zaak om niet alleen expertise in te zetten ten aanzien van de kansen, maar ook om de negatieve impact inzichtelijk te maken, te adresseren én te bestrijden.” Ze pleit er dan ook voor dat de bloedgroepen meer mengen met elkaar.

Zo kan het ook

Voorbeeld van een datacenter dat het anders doet, is Equinix PA10 in Parijs: de warmte die hier als bijproduct ontstaat, is gekoppeld aan het bestaande warmtedistributienetwerk van de voorstad Saint-Denis. Het verwarmt zelfs het Olympisch zwembad.

De door de servers opgewekte hitte helpt ook met het verbouwen van tomaten in een kas bij het complex. Verder helpt het ontwerp van het dak regenwater op te vangen voor irrigatie. De vele bloemen naast de kas op het dak zijn het noeste werk van een bijenzwerm die zich hier heeft gevestigd.

Lees verder op Techzine: Binnen Equinix PA10: Parijse datacenter geeft het groene voorbeeld