België is al jaren duurder in zijn telecomtarieven dan zijn buurlanden. Digi gooit nu olie op het vuur door te tonen dat het ruimte heeft voor een goedkoper aanbod. Kunnen andere telecomspelers dit volgen of zijn de stevige prijzen in België wel degelijk nodig voor een kwaliteitsvolle infrastructuur?
Begin december lanceerde een nieuwe telecomoperator op de Belgische markt: Digi. De komst was al voor lange tijd bekend, maar de lancering liet maar op zich wachten. Uitstel was nodig door een langer dan voorziene testperiode. Wat mogelijk nog voor uitdagingen zorgde was de ongeveer simultane lancering van het merk in Portugal. Daar breidde het eerder dit jaar naar uit, terwijl het merk verder aanwezig is in Spanje, Italië en Roemenië. Digi Communications is van oorsprong een Roemeens bedrijf en de andere actieve gebieden zijn helemaal niet te vergelijken met de Belgische telecomsector. Om het aanbod af te stemmen op de Belgische noden en mogelijkheden, is de lokale partner Citymesh onder de arm genomen.
‘Ongeziene prijzen’
Het aanbod van Digi heeft zoals ze het zelf verwoorden ‘ongeziene prijzen’. Die communicatielijn voert het al aan vanaf het moment dat er sprake was van een uitbreiding van de telecomspeler naar België. De verdere details van het aanbod zijn pas bekend nu de lancering achter de rug is.
Een databundel van 15 GB in combinatie met onbeperkt bellen en sms’en kost vijf euro per maand. In het segment van vast internet dingt de speler ook onmiddellijk mee met een abonnement vanaf tien euro per maand voor 500 Mbps. Echt een spelbreker voor de andere telecomaanbieders is het hier nog niet. De internetdiensten zijn alleen in Kureghem beschikbaar momenteel, doordat deze gebruikmaken van het glasvezelnetwerk. De uitrol naar Brussel volgt spoedig en pas daarna wordt naar andere Belgische steden en gemeenten gekeken. Televisiediensten zitten niet in het aanbod van de lancering, maar daar wil de telecomspeler in de toekomst wel naar uitbreiden.
Digi betreedt nog maar net de Belgische telecomwereld en die nieuwigheid komt met een beperkt aanbod in combinatie met grootse toekomstplannen. Dat haalt niet onderuit dat de invloed van de vierde telecomspeler meteen voelbaar is. Hey! kondigde nog op de dag van de lancering van Digi aan zijn goedkoopste abonnement in prijs te verlagen. Dit naar vijf euro per maand voor dezelfde bundelinhoud als Digi (15 GB, onbeperkt bellen en sms’en).
België is gewoon duur
De frisse wind door het Belgische telecomlandschap was broodnodig. Al jaren staan de mobiele diensten, vaste internetdiensten en telecombundels steevast bij de duurste uit onze Europese regio. Hey! staat bijvoorbeeld bekend om ‘de beste mobiele aanbiedingen op de Belgische markt’ te geven. De goedkoopste bundel bedroeg nu zeven euro per maand, voor een derde van de mobiele internetbundel (5 GB) en een beperking op het aantal belminuten en sms’en (150 belminuten en 500 sms’en). Een vergelijking met de bundels die onbeperkt internet voorzien, kunnen we nog niet maken. Digi stelt momenteel nog maar één mobiele bundel beschikbaar.
De prijzen van Digi voor de goedkoopste en kleinste mobiele bundel, trekt de gemiddelde prijs voor mobiele bundels in België in ieder geval stevig naar beneden. Cijers van het BIPT tonen aan dat in 2023 de gemiddelde prijs voor 15 GB mobiele data in België een vijftien euro bedroeg. Sindsdien zal die prijs nog de hoogte in zijn gegaan door de inflatie die telecomspelers doorrekenen aan hun gebruikers.
De prijzen voor het vaste internet waren volgens diezelfde studie in ons land ‘opmerkelijk duurder’. De nieuwe bundel van Digi aan tien euro per maand maakt de situatie anders. Bovendien wordt een downloadsnelheid tot 500 Mbps aangeboden, die telecomspelers doorgaans niet halen in hun goedkoopste aanbod.
Lees ook: Telecom: België duurder dan buurlanden, Nederland schiet uit bij mobiele bundels
Meer volgers?
We verwachten niet snel te zien dat het aanbod van de reeds gevestigde telecomspelers in België wordt aangepast. Proximus en Telenet zitten daarvoor gewoonweg te krap bij kas door de uitrol van het glasvezelnetwerk. De grote investeringen die daarvoor nodig zijn, drukken al een tijd de kwartaalcijfers en vrije cashflow van deze telecomspelers. Door de beursnotering van beide bedrijven moet het geld wel ergens anders worden gehaald.
Proximus voelt die druk bijvoorbeeld heel goed. De CEO van het bedrijf Guillaume Boutin is onder meer door de gezakte beurswaarde van Proximus in het vizier gekomen van de N-VA. Over de daling verklaarde hij enkele weken geleden dat het lag aan de enorme investeringen in het glasvezelnetwerk in combinatie met de economische spanningen rondom de komst van de vierde telecomspeler. Nu de lancering van Digi definitief is, krijgt de beurswaarde van Proximus opnieuw klappen. Het aandeel zakte 7,56 procent op de eerste dag van Digi.
Investeringen in het glasvezelnetwerk zijn overigens ook bij Digi aan de orde. Om die reden is ook het aanbod van vast internet momenteel nog zeer beperkt. De ambitie is er om binnen vijf jaar tot twee miljoen huishoudens aan te sluiten op het eigen glasvezelnetwerk. Daarin focust de telecomspeler op de stedelijke gebieden. In de overige regio’s hoopt Digi op de welwillendheid van andere telecomspelers ‘oor één netwerk door middel van maximaal hergebruik van passieve infrastructuur en open toegang tot wachtbuizen’. Deze agressieve prijsstrategie zal de gemoederen van andere telecomspelers om samen te werken mogelijks niet helemaal ten goede komen.
Disruptie in de mobiele markt
De komst van Digi heeft de mobiele markt ontwricht, maar kan de komende jaren in het segment van vast internet volgens ons nog niet veel teweeg brengen. Het beperkte glasvezelnetwerk waar de telecomspeler voorlopig gebruik van kan maken laat simpelweg niet meer toe. Het valt ook af te wachten hoe de telecombundels van Digi zich evolueren als de infrastructuurkosten eenmaal beginnen te tellen.
Dat er voorlopig ook alleen bij Hey! prijswijzigingen zijn aangekondigd, is vanuit die redenering logisch. Hey! is namelijk een dochteronderneming van Orange, de derde grote telecomspeler. De investeringen in het glasvezelnetwerk zijn door deze speler op een laag pitje gezet, waardoor de kosten beheersbaar zijn. Vanaf 2025 moet de uitrol pas echt van start gaan in Brussel en Wallonië. Daar wordt tijd voor genomen tot 2040, doordat het van mening is dat huidige infrastructuur nog van goede kwaliteit is en upgraden daardoor nog wat voorbarig lijkt.
Tip! Proximus hoopt politieke weerstand te verdrijven met kleine toegeving